BSC: Multietnički seminar o socijalnom preduzetništvu od 21. do 23. septembra

Drugi put zaredom Bugarsko srpski centar (BSC) u Vranju realizovaće projekat "Mladi u savremenom društvu" sa trodnevnim seminarom za mlade pripadnike srpske, bugarske i albanske nacionalnosti.

Tema seminara je socijalno preduzetništvo, otkriva u izjavi za Vranje News predsednik BSC-a Darko Anačkov.

- Pojednostavljeno rečeno, socijalno preduzetništvo predstavlja poslovanje sa idejom da se ulaganjem profita od prodaje proizvoda ili pružanja usluga ispuni jedna društvena misija.

Dakle, svrha socijalnog preduzetništva je rešavanje društvenih problema kao što su nezaposlenost, siromaštvo, marginalizovanje određenih osetljivih društvenih grupa.

Zarada koja se ostvari poslovanjem ne služi za maksimiranje koristi pojedinca već se ulaže u rešavanje nekih gorućih društvenih problema, recimo upošljavanje osetljivih kategorija stanovništva koje teže dolaze do posla, očuvanje i zaštita životne sredine, obrazovanje, unapređenje socijalnih i zdravstvenih usluga itd - navodi Anačkov.

Seminar će biti održan od 21. do 23 septembra u Vranju.

Učesnici će se upoznati sa sledećim temama: osnove preduzetništva; strategije i proces preduzetničkog poduhvata; razvoj ideja i poslovnih šansi; finansiranje preduzetničkog poduhvata; biznis plan; značaj marketinga u preduzetničkom poduhvatu; uloga rizika u preduzetničkom poduhvatu; upravljanje promenama i inovacijama u preduzetništvu, Eposlovanje i internacionalno preduzetništvo; izlazak iz biznisa; nastanak i pojam socijalnog preduzetništva; socijalna misija i socijalna inovacija; transformacione inovacije; ekonomske i političke inovacije; socijalni preduzetnik, socijalno preduzeće i socijalni kapital; eko sistem socijalnog preduzetništva; korporativna društvena odgovornost i razvoj socijalnih preduzeća u Srbiji.

Svi učesnici će 23. septembra posetiti Generalni konzulat Bugarske u Nišu, a 26. septembra za sve učesnike biće organizovana jednodnevna ekskurzija do Sofije.

- Zahvaljujući dobroj saradnji sa Generalnim konzulatom Bugarske u Nišu i Ambasadom Bugarske u Beogradu, BSC nastavlja da ostvaruje svoje ciljeve i da bude na usluzi svojim sunarodnicima - navodi Anačkov.

Projekat "Mladi u savremenom društvu" realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske u okvriu programa "Bugarska pomoć za razvoj".

Najnovije vesti