BSC i Pernik uspostavljaju prekograničnu saradnju

Mogućnosti uspostavljanja i unapređenja prekogranične saradnje razmotrili su prilikom međusobnog susreta u Perniku Stefan Krstev, gradonačelnik tog grada u Bugarskoj, i predsednik Bugarsko–srpskog centra (BSC) u Vranju Darko Anačkov.

Posle ovog razgovora predsednik BSC-a izjavio je za Vranje News da će ovo vranjsko udruženje u narednom periodu sa rukovodstvom Grada Pernika "razmotriti međusobnu saradnju na polju kulture i obrazovanja".

"U planu je da se srednje škole koje učestvuju u našem projektu Bugarska ti pruža ruku – upoznaj je, povežu sa ustanovama kulture i obrazovanja u Perniku.

To bi značilo njihovo učešće u zajedničkim projektima, razmenu iskustava nastavnog kadra i organizovanje omladinskih razmena za učenike iz Vranja i Pernika", navodi Anačkov za naš portal.

On dodaje da je na prvom sastanku samo "uopšteno razgovarano o temama koje bi mogle da budu temelj međusobne saradnje".

"Dogovorili smo se da na narednom sastanku razmotrimo konkretne smernice na osnovu kojih ćemo krenuti da realizujemo naše zamisli.

Radujem se što je veliki broj škola zainteresovan za saradnju sa obrazovnim institucijama u Bugarskoj.

U narednom periodu posetiću sve škole koje su izrazile želju za saradnju.

Zajedno ćemo napraviti plan koji ćemo prestaviti zameniku gradonačelnika", kaže Anačkov.

Ovakve inicijative, dodaje, "doprinose jačanju prijateljstva među narodima".

"Deca se kroz organizovanje omladinskih razmena druže i upoznaju jedni druge, a nastavnici tokom studijskih poseta razmenjuju iskustva i razvijaju svoje kompetencije", zaključuje Anačkov u izjavi za Vranje News.

Najnovije vesti