Brnabić: Pregovaramo da dobijemo vakcinu među prvih dvadeset zemalja

Vranje/Beograd - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedelju da Srbija radi na tome da među prvih 20 zemalja u svetu dobije vakcinu za koronavirus i da o tome pregovara sa "raznim kompanijama i partnerima".

Tokom gostovanja na TV Prva, Brnabić nije mogla da kaže s kim tačno Srbija pregovara, sve "dok stručne službe ne izađu s tim".

- Čim se završe sve faze testiranja, koliko brzo to bilo, da budemo među prvima - rekla je Brnabić i naglasila važnost bezbednosti vakcine, što stručnjaci iz Srbije nadgledaju.

Brnabić je istakla da je broj novozaražnih i hospitalizovanih zbog korona virusa ohrabrujući, da 11 uzastopnih dana opada broj osoba na bolničkom lečenju i nekoliko dana u nizu više je otpuštenih iz bolnica nego primljenih.

- To znači da su građani izuzetno disciplinovani, da se borimo zajedno protiv koronavirusa i da mere daju razultete - naglasila je ona.

Na pitanje zbog čega se PCR testiranje ne radi u privatnim laboratorijama, Brnabić je odgovorila da zbog stepena zaraznosti virusa svaka laboratorija mora da ima posebne uslove za obradu uzoraka.

Rekla je da je većina privatnih laboratorija smeštena u stambenim zgradama, i da ne zna nijednu koja ispunjava uslove za to.

O ŠKOLAMA U UTORAK

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u utorak javnost biti obaveštena o tačnom načinu spovoĐenja nastave u novoj školskoj godini. Kazala je da je za đake od prvog do petog razreda najbliži model za sada da nastavu pohađaju u školama. O svemu ostalom, dodala je, ministar prosvete Mladen Šarčević obavestiće javnost u utorak, kada će izneti detaljne planove i uputstva ponašanja u obrazovnim ustanovama. Govoreći o nastavi na univerzitetima koja počinje u oktobru Brnabić je rekla da država zbog autonomije univerziteta tamo nema ingirencije, ali da će biti tu da pruži pomoć. Podsetila je da je Vlada Srbije ranije dala preporuke za fakultete, da se nastava odvija uz mere prevencije, da se nose zaštitne maske, da se drži distanca, stalno provetravaju prostorije.

Brnabić je navela da će država gledati da pomogne hotelijerima koji su, kako je dodala, naročito pogoĐeni u velikim gradovima Beogradu i Novom Sadu.

- U grupi smo zemalja koja je pružila najveću podršku svojoj privredi, nijedan jedini dinar nije bačen uzaludno - naglasila je ona.

KULTURA OD OKTOBRA

Pored načina funkcionisanja prosvete Brnabić je kazala da se radi i na sprovođenju kulturne i sportske sezone, ali i funkcionisanju privrede u Srbiji. Rekla je da se nastoji da pozorišna sezona počne od oktobra, uz uputstva koja se izrađuju za bioskope i muzeje.

- Gledaćemo zbog kulturnog života naših građana da nastavimo sezonu koliko je to moguće - istakla je ona.

Istakla je da će država davati "vetar u leđa" domaćoj privredi dok se ne oporavi Evropska unija, koja je glavni ekonomski partner Srbije, a da je dobra vest oporavak nemačke privrede.

Brnabić je rekla da očekuje da Srbija dalje napreduje na Duing biznis listi Svetske banke.

PREMIJER I KVALITET

Brnabić je izjavila da ne zna da li će na toj funkciji u novoj vladi biti ona ili neki drugi kandidat, ali da će to u svakom slučaju biti dobro rešenje i da će podržati i drugog kandata ukoliko ga predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić predloži, jer su svi "kvalitetni". Brnabić je za televiziju Prva izjavila da je zadovoljna postignutim rezultatima i da će nova Vlada, bez obzira ko je predvodi, nastaviti ispunjavanje usvojene Strategije razvoja do 2025. godine.

- Da li ću biti ja (premijer) ili neko drugi, znam da će biti kvalitetan. Zadatak je jasan plan kako raditi na ispunjavanju važne strategije do 2025. godine. Ukoliko Srbija želi da se menja kako smo započeli u mandatu ove Vlade - kazala je Brnabić.

Na pitanje da li postoje ministri u odlazećoj Vladi koje ne bi želela da vidi u sastavu nove Vlade Brnabić je odgovorila potvrdno.

- Da, postoje, ali o njima ne mogu da razgovaram jer ne bi bilo korektno - rekla je Brnabić.

Najnovije vesti