Brnabić: Bosilegrad jedan od lidera u vakcinaciji, u Hanu planiramo nove investicije

Vranje - U sklopu posete Pčinjskom okrugu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u subotu je obišla opštine Bosilegrad i Vladičin Han.

U Bosilegradu je naglasila da ta opština sa oko 60 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva protiv COVID-19 "zadala domaći zadatak i mnogo bogatijim i većim lokalnim samoupravama".

Ona je tokom svoje posete Pčinjskom okrugu navela da je Bosilegrad u prvih deset lokalnih samouprava po ukupnom broju vakcinisanih, kao i da je "lider u vakcinaciji" mlađe populacije od 18 do 30 godina.

"U Bosilegradu je preko 26 odsto (mladih) vakinisano, prosek u toj kategoriji u ostatku Srbije je i dalje 17 odsto.

Što je veći procenat vakcinisanih, to su ljudi zaštićeniji.

Mesec dana u Bosilegradu nije bilo novozaraženih što pokazuje kako vakcina štiti", navela je Brnabić.

Ona je dodala da u Pčinjskom okrugu samo Vranje imalo oko 50 odsto vakcinisanih punoletnih, a da je ta stopa u Bujanovcu ispod 30 odsto.

Govoreći o razvojnim projektima koji bi trebalo da budu u predstojećem periodu sprovedeni u tom kraju Brnabić je navela da je prioritet i dalje infrastruktura.

"Najveći projekat u Srbiji biće železnički deo Koridora 10 koji će biti i najveći infrastrukturni projekat EU u ovom delu Evrope.

Samo za deonicu od Beograda do Niša dobićemo 600 ili 700 miliona evra u bespovratnim sredstavima, a sada se vrši procena koliko će koštati deonica od Niša do Severne Makedonije“, kazala je Brnabić.

U Hanu je zajedno sa premijerkom boravio prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Prilikom obilaska vrtića "Zvončica" dočekali su ih predsednik opštine Goran Mladenović sa saradnicima i direktorka Predškolske ustanove Pčelica Emilija Vlahova.

Vrtić „Zvončica“ nedavno je izgrađen u naselju Kolonija, zahvaljujući pomoći Vlade, a tom prigodom Brnabić je najavila "dalja ulaganja u opštinu Vladičin Han".

Između ostalog, bilo je reči o rešavanju problema vodosnabdevanja u visinskim delovima grada i udaljenim mesnim zajednicama, kao i o smanjenju trenda nezaposlenosti.

"Izgradnjom vrtića u Hanu želeli smo da smanjimo listu čekanja za upis dece u vrtiće.

Tu me je sačekao problem kakav se samo poželeti može - lista čekanja se dodatno povećala što znači da se u prethodnih nekoliko godina rađa mnogo više dece u Vladičinom Hanu.

Zajedno sa Ministarstvom prosvete već od sledeće nedelje krećemo u posao dodatnog proširenja kapaciteta predškolskih ustanova u ovoj opštini.

Radujem se nastavku obilaska Pčinjskog okruga u nedelju i razgovoru sa građanima kako bih direktno od njih čula šta sve Vlada Srbije može da uradi da dodatno unapredi kvalitet njihovog života.

Uživam u obilasku RS i upoznavanju sa svim prirodnim lepotama naše zemlje, a ovaj okrug svakako ima mnogo prirodnih lepota koje treba videti", napisla je premijerka Vlade Srbije na Instagramu nakon obilaska Bosilegrada i Vladičinog Hana.

Prvi potpredsednik Vlade Branko Ružić najavio je u Hanu dogradnju vrtića "Zvončica" za smeštaj još četrdesetoro dece, jer se u Hanu na listi čekanja u ovom trenutku nalazi 110 mališana.

Predsednik opštine Goran Mladenović zahvalio je Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću na konstantnoj pomoći u prethodnom periodu.

On je preneo pozdrave premijerki i predsedniku od malinara iz ovog kraja koji kažu da "njihova malina ni po čemu ne zaostaje za onom iz drugih krajeva, jer je organska", te da je njen "kvalitet na zavidnom nivou".

Brnabić će radni boravak na jugu Srbije u nedelju okončati posetom Vranju.

Najnovije vesti