Borino brdo: Nažalost, oko nas žive ljudi koje nije sramota da ovo rade FOTO/VIDEO

Lokalni tim Kreni promeni za Vranje pridružio se akciji Zavrni rukave, koju već nekoliko godina organizuje Eko straža na Dan planete Zemlje.

Iz Kreni promeni tim povodom je saopšteno da su aktivisti pokreta zajedničkom akcijom došli smo "do najmasovnijeg čišćenja Srbije u svega nekoliko sati".

Srbija je, kako se navodi, čišćenja na više od 150 lokacija.

"U Vranju smo odabrali Borino brdo, kao lokaciju za čišćenje, jer je jedno od omiljenih izletišta Vranjanaca.

Na svega 2 kilometra od centra grada, nalazi se zelena oaza, sa predivnim pogledom na Vranje, pristupačna svim uzrastima.

Želja nam je bila da simbolično na ovaj dan, posvećen planeti Zemlji, još jednom ukažemo na potrebu očuvanja sredine u kojoj živimo i podignemo svest kod gradjana o odgovornom odnosu prema prirodi i zajedničkoj svojini.

Akciji su se pridružili i gimnazijalci, a na brdu nas je sačekala majka sa dvoje dece.

Radujemo se što se ovakvim inicijativama odazivaju i mladi, kod kojih se sve više budi svest o zaštiti i očuvanju životne sredine", navode iz Kreni promeni.

Njih petnaestoro sakupilo je pet velikih vreća raznovrsnog otpada, kojeg na Borinom brdu ostavljaju neodgovorni pojedinci.

"Veoma nas je rastužilo što je sav mobilijar (klupe, stolovi, ljuljaške, sprave za vežbanje, vidikovac), koje su postavili članovi Planinarskog kluba, polomljen i uništen od strane huligana.

Kako smo se sami uverili, prešli su i na drveće.

Već u samom početku, na lokalitetu Jezero ili Jezerište naišli smo na tri ogromne nelegalne deponije, koje se mogu očistiti jedino teškim mašinama.

Pored deponija, problem građana koji žive u samom podnožju Borinog brda predstavlja i klizište, koje nije sanirano već godinu dana.

Građani na koje smo naišli, požalili su se da im komunalno preduzeće ne dolazi i ne iznosi smeće, da nemaju gradski vodovod i kanalizaciju iako su na 300 do 400 metara vazdušnom linijom od centra grada.

Članovi tima Kreni promeni za Vranje nameravaju da u skorije vreme izađu u javnost sa mapom i lokacijama svih divljih deponija na teritoriji grada Vranja i neposrednom okruženju.

Pozvaćemo lokalne organe vlasti i javna komunalna preduzeća da u nekim budućim akcijama zajedno rešavamo jednu po jednu deponiju, a verujte nije ih malo.

Verujemo da svi žele lepšu i čistiju Srbiju", poručuju iz Kreni promeni za Vranje.

Najnovije vesti