Borini književni dani od 21. do 23. marta, Borina nedelja u isto vreme

U znak poštovanja prema Borisavu Stankoviću, velikanu srpske književnosti, u Vranju će od 21. do 23. marta, prvi put biti organizovana manifestacija „Borini književni dani“, saopštila je na konferenciji za novinare Zorica Jović, gradska većnica za kulturu.

Prema njenim rečima, Grad će biti pokrovitelj, a realizator Javna biblioteka Bora Stanković. Kako je istakla Vesna Petric, direktorka biblioteke, ova ustanova je jedna od najstarijih u gradu i formirana je 1879. godine, a od 1944. godine nosi ime Borisava Stankovića.

-Velika je čast što će Biblioteka biti organizator književne manifestacije, što je praksa i u drugim gradovima Srbije – rekla je Petric.

„Borini književni dani“ počeće 21. marta u 19 sati u Galeriji Narodnog muzeja, a otvoriće ih gradonačelnik Slobodan Milenković.

Nakon toga, biće predstavljen književni portret Valentine Zlatanović Marković, o čijem opusu će govoriti prof. dr Goran Maksimović.

U četvrtak 22. marta u 19 sati, u prostorijama Biblioteke, biće održano književno veče Predraga Markovića, autora romana „Zavodnik ništavila“.

Poslednjeg dana „Borinih književnih dana“, u petak 23. marta u 10 sati, na spomenik Bori Stankoviću biće položeni venci i cveće, a od 20 sati u Biblioteci biće predstavljena knjiga „Terapija svesti“, o kojoj će pored autora Blagoja Savića govoriti književni kritičari Duško Novaković i Milan Lukić.

Petric je najavila da će naredne godine program biti bogatiji, kao i da se razmišlja o mogućnosti da bude raspisan konkurs za najbolju kratku priču.

Paralelnu i tradicionalnu manifestaciju "Borina nedelja", u organizaciji Književne zajednice Borisav Stanković, koja se održava u isto vreme (23-29. mart), neće finansirati Grad Vranje, već Ministarstvo kulture i članovi zajednice, rekao je nedavno na konferenciji za medije urednik KZ Miroslav Cera Mihailović.

On je tada dodao da se organizatori susreću sa "nerazumevanjem lokalne samouprave".

- Imamo niz pokazatelja da gradske vlasti ne žele da sarađuju, što za nas nije iznenađenje.

I ove godine ćemo iz svojih džepova izdvojiti novac za održavanje jedne ovako važne manifestacije - kazao je Mihailović, uz napomenu da je optimalna suma za organizaciju jedne ovakve manifestacije 3 do 4 miliona dinara.

Dobitnik ovogodišnje Borine nagrade, koju dodeljuje KZ Borisav Stanković, je Grozdana Olujić za celokupan opus.

Najnovije vesti