Borina nedelja: U utorak predstavljanje Lakovićeve monografije o Svetoj Gori

Pedeset osma Borina nedelja u Vranju, jedna od najstarijih književnih manifestacija u Srbiji, nastaviće se u utorak 26. marta, kada će u Galeriji Narodnog muzeja od 19.30, u okviru programu pod nazivom Povelja Borisav Stanković, biti predstavljena knjiga Aleksandara Lakovića - Hilandar i Sveta Gora: između mita i istorije (putopis u slici i reči).

Ova putopisna monografija nastala je željom autora da se prikaže simbol monaštva i njihove žrtve, koje podnose kada se potpuno bezimeni predaju svojim manastirima.

"Monografija je objavljena u sklopu obeležavanja osam vekova od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i ustoličenja Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa", navodi se u najavi ovog gostovanja.

Osim autora o knjizi će govoriti romanopisac i esejista Mirko Demić.

Podsećanja radi, ovogodišnja 58. Borina nedelja otvorena u u nedelju, gostovanjem prošlogodišnjeg dobitnika Borine nagrade, književnika Vladimira Pištala, koji je u Vranju predstavio svoj poslednji roman Pesma o tri sveta.

Organizator Borine nedelje je Književna zajednica Borisav Stanković, a manifestaciju pomaže Ministarstvo kulture.

O gostujućem autoru

Aleksandar B. Laković rođen je u Peći 1955. godine. Pesnik je, književni kritičar, esejista i antologičar. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom gradu, a Medicinski fakultet u Prištini (1980). Posle toga preselio se u Kragujevac. Specijalizirao je internu medicinu 1988. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Objavio je po petnmaestak zbirki pesama i knjiga kritika i eseja. Napisao je knjigu putopisa Hilandarski putokazi, priredio je antologiju pesama o Hilandaru od dvanaestog do dvadesetog veka Hilandarje: pesničko hodočašće i druge knjige. U dnevnim novinama objavio nekoliko feljtona o Hilandaru i staroj slovenskoj religiji. Za pesništvo je nagrađen Kondirom Kosovke devojke, za književnu kritiku Nagradom Jovan Skerlić (2014) i Milan Bogdanović (2014), za knjigu potpisa Nagradom Ljubormir P. Nenadović, a za prozu još i Nagradom Grigorije Božović (2018). Živi u Kragujevcu i Ljutoj.

Najnovije vesti