Borba neprestana: Narod protiv sistema i lokalnih investitora FOTO

Žitelji tri ulice u užem gradskom jezgru - Radoja Domanovića, Užičke i Ohridske - na potezu tik uz gradski park u Vranju u pravcu Odžinke, susreli su se se poslednjih meseci sa tako uobičajenim problemom za Vranje.

Na potezu gde mu, prema svim planovima, moralnim i načelima ljudske i urbane logike mesto nije, poželeo je da lokalni investitor izgradi stambenu zgradu.

Investitor Trnda d.o.o. planira, prema sopstvenom projektu, da izgradi stambeni objekat na tri sprata i, naravno, pridodatim potkrovljem u već viđenoj, iz ugla investitora "opravdanoj i nimalo čudnoj trci" za kvadratima i što većom zaradom na lokalnoj graditeljskoj "sceni".

S druge strane su uvek neki ljudi koji su ovakvom gradnjom ugroženi i koji po pravilu izgube bitku, nemoćni da se izbore sa dubokim investitorskim džepom i sistemom koji je sam sebi kreirao razne menanizme manipulacije kako bi druge ubedio kako je ispravan i legalan.

Aktuelan urbanistički projekat predat je na obrađivanje JP Urbanizam i izgradnja Vranja gde su, u okviru ustaljene procedure, sva zainteresovana fizička i pravna lica pozvana da ostvare uvid u njega i da eventualno dostave svoje primedbe i sugestije u pisanom obliku, ako ih imaju.

Usledila je potom javna prezentacija projekta, počev od poslednjeg dana maja ove godine pa u narednih sedam dana u prostorijama Urbanizma.

Kad su za projekat dočuli stanari ulica s početka teksta, u čijem neposrednom okruženju treba da niknu kvadrati stanova i, u nenarušenom carstvu oniskih porodicnih kuća, zgrada na nekih 18 metara visine, svi su "poskakali iz stolica" i instinktivno, usled ugroženosti teritorije i vlastitog životnog izobilja, krenuli da se bune, angažovali advokate i uzeli penkalo da otpisuju raznoraznim organima.

U čemu je zapravo gvint sa celom ovom pričom?

Vlasnik kuće iz Ulice Radoja Domanovića Vladimir Jovanović želi da u razgovoru za Vranje News, ne ulazeći u besmisao gradnje ovakvog objekta u naselju gde mu mesto nije, najpre upozori na ne/kvalitet zemljišta za jednu ovakvu izgradnju.

- Nas nekoliko vlasnika kuća upozorili smo Gradski štab za vanredne situacije, dopisom još u aprilu prošle godine, na prodiranje podzemnih voda u naše objekte i oštećenja objekata u vidu ronjenja i pucanja spoljašnih i unutrašnjih zidova kuća u vreme velikih kiša, sa zahtevom da se formira komisija utvrdi uzrok štete, sačini zapisnik i predlože mere za sanaciju.

Komisija je izašla na teren i ustanovila štetu usled prodiranja podzemnih voda u objekte, ali ništa nije urađeno jer je konstatovano, bez obrazloženja, da sanacija štete "nije u nadležnosti" te iste komisije.

Šta bi se tek desilo sa našim objektima ako tik uz njih krene izgradnja stambene zgrade, možemo samo da zamislimo, ali u startu ne zvuči dobro.

Uzgred, ovde je geološki sastav zemlje vrlo problematičan, na nekoliko desetina metara ispod je glina i pitanje je u kom bi pravcu odvelo statiku objekata na celom ovom potezu u slučaju tako zahtevne izgradnje, kakvo je bez sumnje podizanje velike stambene zgrade sa 36 stanova - navodi Jovanović.

Advokat Srboljub Milosavljević, koji je uzeo na sebe da pravno zastupa ugrožene vlasnike kuća, naveo je u dopisu gradskom Odeljenju za urbanizam i imovinsko pravne poslove da vlasnik dve parcele, prema onome kako je predložen urbanistički projekat, prijavljuje zauzeće katastarskih parcela u širini od 0,8 metra po celoj dužini njegovih parcela.

Dakle, prijavljeni su nerešeni imovinski odnosi između vlasnika tih prcela i onoga ko je prodao placeve za izgradnju stambene zgrade, kao i da u odnosu na vlasnika u čiji se posed ulazi nije vođen bilo kakav postupak, niti je on finansijski obeštećen.

Advokat MIlosavljević ukazao je da, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji nisu ispoštovane odredbe o minimalnoj udaljenosti od osam metara postojećih i objekta stambene zgrade čija se izgradnja planira.

- Naime, udaljenosti koje se pominju u projektu su 3,25 odnosno 2,7 metra od moje kuće.

Ja neću da vidim belo videlo, kola će da mi turiraju pod prozorom dnevne sobe, a da ne pričam šta sve može da se desi kad krenu podzemne vode - navodi Jovanović.

To bi znatno narušilo kvalitet njegovog života, dodaje.

- I to u smislu osvetljenja, provetravanja prostorija, bila bi mi narušena privatnost, a vrednost objekta usled svega toga obezvređena ukoliko bih rešio da ga sutra prodam.

I pored mnogobrojnih problema koje imamo sa podzemnim vodama, prodiranja vode i vlage u naše kuće, investitor bi izgradnjom podzemne garaže sigurno zakomplikovao ovaj naš problem - smatra Jovanović.

Protiv ove gradnje, u fazi kada ona još nije ni počela, ustao je veći broj stanara tri navedene ulice.

Peticiju je potpisalo njih 73.

TAKO ČESTA REČ - NEOSNOVANO

O prigovoru, kojeg je Jovanović podneo u toku trajanja javne prezentacije projekta, Komisija za planove grada Vranja je 17. maja ove godine zauzela stav da je "neosnovan".

- Urbanistički projekat nije dokument kojim se rešavaju imovinsko-pravna pitanja. Planom Generalne regulacije zone 1 u Vranju data je mogućnost odstupanja od parametara propisanih pravilima građenja u pogledu minimalne širine i minimalne površine, pod uslovom da se ispune drugi parametri propisani pravilima građenja. Takođe, ovim planom nije evidentirano klizište niti bilo šta drugo u negativnom kontekstu vezano za sastav, statičke proračune i dinamičke karakteristike zemjišta na predmetnoj lokaciji - piše u rešenju Odeljenja za urbanizam grada Vranja od 21. maja ove godine.

Na rešenje Odeljenja za urbanizam kojim su prigovori vlasnika kuća odbijeni kao neosnovani blagovremeno su prigovorom - žalbom odgovorili Bogoljub i Jovica Antonijević, sa adrese u Ulici Radoja Domanovića, ukazujući u jedanaest tačaka šta je sve po njihovom mišljenju od propisa zaobiđeno ili prekršeno.

Njihove primedbe odnosile su se, najpre, na manjkavosti u projektu što se tiče propisane površine zelenila koje se mora obezbediti.

Ukazano je da se mora uraditi parcelacija (jer se spaja više parcela) da bi parcela predviđena za izgradnju postala "građevinska parcela".

Skrenuta je pažnja na nepostojanje adekvatnog požarnog puta i prilaza za vozila hitnih službi, a bilo je primedbi i na predviđenu visinu objekta i kotu sa koje se on zapravo meri, kao i na međusobne udaljenosti objekata, o čemu je već bilo reči.

Izvode iz prigovora možete pogledati u nastavku.

Peticijom je, pak, ukazano da bi najmanje šest objekata - kuća bilo ugroženo visinom budućeg objekta.

- Navodi se da se objekat naslanja neposredno na gradsku saobraćajnicu, što je netačno.

Kod minimalne širine građevinske parcele izmešani su matematički parametri te je po projektu širina zapravo dužina, a dužina - širina.

Tako se manipuliše prednjim i bočnim stranama objekta.

Takođe, prilazna saobraćajnica (interni prilaz) ne zadovoljava širinu iz propisa o protivpožarnoj zaštiti - ukazuju vlasnici okolnih kuća u peticiji.

Zbog svega ovoga Odeljenju za urbanizam grada Vranja je u prvim danima juna pismeno prigovorilo više vlasnika objekata na ovom potezu.

S tim u vezi, održan je sastanak u sredu 12. juna u zgradi Gradske uprave.

- Ulazili smo jedan po jedan u salu, imali smo prisutnog advokata.

I dalje je status kvo situacija, promenili su samo visinu krova, ostalo je sve isto.

Mi smo izneli naše zahteve, sada čekamo odluku organa grada - zaključuje Jovanović u izjavi za Vranje News.

D. Dimić

PROFIL

Građevinsko preduzeće Trnda d.o.o. ima sedište u Vranju, u Prvonečkoj ulici. Registrovano je za građevinske radove. Prema podacima Agencije za privredne registre zakonski zastupnik, odnosno direktor je Srđan Kostov, inače i vlasnik 100 odsto kapitala firme. Preduzeće postoji od februara 2008. godine.

Komentari

Sta je ostalo nama obicnim gradjanima nego da bezimo iz Srbije kad ovi iz sns-a rade i grade sta hoce i gde hoce

Samo napred posteni ljudi,unistite te prevarante koji zele samo korist po svaku cenu

Najnovije vesti