BNV podržalo deklaraciju albanskih odbornika sa juga

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) podržaće sve zahteve i političku deklaraciju albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe od 14. jula ove godine.

Ovo je rekao predsednik BNV Sulejman Ugljanin u Bujanovcu i Preševu, gde je razgovarao sa predstavnicima Albanskog nacionalnog saveta (ANS), tih opština i albanskih partija.

On je naveo i da će „BNV, uskoro, izaći sa sličnim zahtevima“.

Ugljanin je dodao da će dva nacionalna saveta, uz podršku zahtevima iz tog dokumenta, sve da iznesu pred Vladu Srbije, Evropsku uniju i Vladu Kosova.

Dva veća, BNV i ANS, zajedno će pred Ustavnim sudom Srbije da pokrenu inicijativu za preispitivanje pojedinih odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Prilikom ove posete, kako su preneli mediji sa juga Srbije, Ugljanin je “nekoliko puta“ potvrdio da priznaje Kosovo kao samostalnu državu, i da očekuje posetu ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija.

– Hoćemo da čujemo šta kaže druga strana.

Zašto da stalno slušamo istu muziku, da malo promenimo kanal.

Želimo, da čujemo kako na ovo sve gledaju ljudi koji su legitimni predstavnici Kosova.

To je realno stanje, i mi smo priznali ono za šta su se izborili građani Kosova – naglasio je Ugljanin i dodao da „insistiramo da u svim daljim razgovorima o Kosovu bude uključeno i BNV“.

Prošle nedelje BNV je pozvalo ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da dođe u Novi Pazar, ali Pacoli nije dobio pristanak srpski vlasti da dođe u Srbiju.

Najnovije vesti