Bizaran slučaj u Bugarskoj: Uspavali kravu jer je odlutala u Bosilegrad u Srbiji (VIDEO)

Trudnoj kravi Penki, koja je "ilegalno prešla" iz Bugarske u Srbiju i time napustila granicu EU, nakon povratka u maticu iz opštine Bosilegrad u Srbiji potpisana je smrtna presuda, jer će biti uspavana zbog zdravstvene bezbednosti.

Ovaj bizaran slučaj je hit priča u medijima širom sveta.

Krava će biti ubijena, jer je napustila stado i odlutala u Srbiju koja nije članica EU, a po povratku je stekla status "ilegalnog imigranta".

Iako je prošla sve veterinarske testove, koji napismeno potvrđuju da je njeno stanje besprekorno i da je savršeno zdrava, to ne znači ništa vlastima u Bugarskoj, koji ističu da su nemoćni pred neumoljivim zakonima EU, po kojima krava mora biti ubijena bez odlaganja.

- Nije naša odluka.

Mi samo implementiramo zakone koji dolaze iz Brisela - pravdaju se bugarski zvaničnici.

Penka, steona crvena krava, tokom poslednja tri meseca često je imala običaj da napusti stado i farmu koja se nalazi u blizini bugarskog sela Kopilovtsi, uz granicu sa Srbijom.

Ipak, kada je poslednji put rešila da se izgubi u nepoznatom pravcu, nakon dve nedelje je vraćena vlasniku, Ivanu Haralampijevu, nakon što ju je pronašao srpski seljak kako bespomoćno luta u blizini Bosilegrada.

UPUTSTVA EU

Prema uputstvu EU za transport goveda, svako grlo mora biti pregledano i zdravstveno testirano zbog zaraznih bolesti. Sva goveda koja bi trebalo da uđu u zemlje EU moraju biti u pratnji veterinara. Veterinari koji su sertifikovani u državama van EU moraju da im urade odgovarajuće testove i napišu potvrdu da je životinja zdrava. Sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti mora biti dat na uvid na granici kada govedo ulazi u zemlju, a zatim to mora da odobri granična inspekcija na svom punktu.

Domaćinu Haralampijevu nije najjasnija odluka bugarskih zvaničnika i ne može da prihvati činjenicu da će regulativa EU ubiti njegovu kravu, čak iako su veterinari potvrdili da je prošla zdravstvenu proveru.

- Pošto je otišla van granice EU, ne može biti vraćena u Bugarsku - izjavio je vlasnik krave za bugarsku televiziju i dodao da je veterinar rekao da Penka mora biti uspavana iz bezbednosnih razloga.

Farmer je takođe prokomentarisao da mu zaista nije jasno kako je krava mogla neprimetno da pređe granicu i kako je uopšte moguće da niko nije pokušao da je zaustavi.

Najnovije vesti