Bizaran razlog neutvrđivanja odgovornosti za pomor ribe na Južnoj Moravi

Vranje - Na slučaju pomora ribe na Južnoj Moravi kod Vladičinog Hana iz jula 2019. godine se radi, ali odgovornost još uvek nije utvrđena iako postoje podnete prijave, izjavio je osnovni tižilac u Vladičinom Hanu Dragan Nikolić.

On je na godišnjoj konferenciji za medije Višeg i područnih tužilaštava u Pčinjskom okrugu pojasnio da je reč o slučaju od 9. jula prošle godine kada je "došlo do zagađenja reke i uginuća ribe".

- To se dogodilo nizvodno od fabrike "Nektar"; blagovremeno su obavešteni policija i nadležni inspekcijski organi koji su izlazili na lice mesta.

Obaveljene su provere, podnete su i prijave za privredni prestup protiv fabrike "Nektar" i odgovornih lica u njoj i u toku su dalje provere u vezi sa otkrivanjem i eventualnim postojanjem krivičnog dela - kazao je Nikolić pred novinarima.

On je naglasio da je u toku istrage nastao jedan nepremostiv problem.

- Barem tako izgleda u ovom trenutku; problem je u tome što u periodu kada se sve desilo nije obavljeno uzorkovanje vode.

Naime, predstavnici svih inspekcija koje su mogle biti nadležne za uzorkovanje izjasnili su se da to nije u njihovoj nadležnosti.

Prema najnovijim proverama postoji agencija pri Ministarstvu za zaštitu životne sredine koja se time bavi i koja je nadležna - rekao je Nikolić.

Na novinarsko pitanje ko će snositi odgovornost što voda nije uzorkovana, NIkolić nije imao odgovor jer su se, kako je rekao, "svi oglasili nenadležnim".

- Već sam saslušao dva predstavnika inspekcija, provere su u toku i zvanično ćemo se obratiti Ministasrtvu za zaštitu životne sredine kako bismo razjasnili zašto voda nije uzorkovana i ko je zaista nadležan.

Jedino ćemo tako ustanoviti ima li propusta i čiji su - rekao je Nikolić.

O pomoru ribe nizvodno od Hana od 9. jula prošle godine javili su ribolovci preko društvenih mreža, precizirajući da je voda bila "jako penušava, totalno crna i smrdela jako na neku kiselinu".

Izvestili su da rekom plovi na hiljade komada uginule ribe - mrene, bucova, karaša, skobalja, krkuše, riblje mlađi - i to na potezu prema Mominom Kamenu i Džepu.

Kontatovano je da je reč o velikoj ekološkoj katastrofi.

ODGOVOR/DEMANTI KOMPANIJE NEKTAR

Netačno je da postoje prijave protiv nas

iz Kompanije "Nectar", u dopisu Vranje News-u, oglasili su se demantijem u kome se kaže da su "veoma zabrinuti zbog zagađenja reke i pomora ribe u Južnoj Moravi koji se desio 7. jula 2019".

- Delimo sa građanima brigu za životnu sredinu u Vladičinom Hanu i okolini gde se nalazi naša fabrika i naše organske plantaže jabuka, jer nam je veoma važno da sredina u kojoj poslujemo i gajimo voće za naše proizvode bude zdrava.

S obzirom na to da kompanija "Nectar" najmanje jednom kvartalno vrši odgovarajuće analize i kontroliše uslove u kojima radi, kao i sam kvalitet svojih proizvoda, veoma nas uznemiruje povezivanje kompanije "Nectar" sa ovim događajem kako je to učinjeno. Sve ovo naročito imajući u vidu da kompanija "Nectar" na istom mestu posluje više od 20 godina i važan je privredni subjekt koji uspešno posluje u tom delu Srbije.

Kompanija "Nectar" je od starta sarađivala sa inspekcijom jer nam je u interesu da dobijemo pravu informaciju o uzroku pomora ribe u Južnoj Moravi, kako smo odgovorni deo lokalne zajedinice - navode iz Nektara.

Iz ove kompanije oštro demantuju reči osnovnog tužioca u Vladičinom Hanu Dragana Nikolića izgovorene na konferenciji za medije u Vranju prema kome su, navodno, "podnete prijave za privredni prestup protiv fabrike Nectar i odgovornih lica u njoj" za pomor ribe".

- To je netačno. Odgovorno tvrdimo da ne postoji prijava za privredni prestup protiv kompanije "Nectar" u Vladičnom Hanu, niti odgovornih lica u kompaniji, a u vezi sa događajem početkom jula 2019. godine - navodi se u demantiju iz kompanije "Nectar".

Najnovije vesti