Biblioteci 600.000 od Ministarstva za unapređenje Zavičajnog odeljenja

Javnoj ustanovi Biblioteka Bora Stanković u Vranju odobrena su preko Ministarstva kulture finansijska sredstva u iznosu od 600.000 dinara po projektu "Biblioteka za sve generacije" kojim je ustanova aplicirala na konkurs u oblasti bibliotečko-informacione delatnosti.

Komisija je konstatovala da projekat, koji se odnosi na opremanje Zavičajnog odeljenja, srca gradske biblioteke u Vranju, "ispunjava kriterijume za izbor projekata propisane Uredbom o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije".

- Projekat je značajan jer obuhvata nabavku specijalne opreme za smeštaj i zaštitu zavičajne građe.

Zbog limitiranog obima sredstava opredeljena sredstva za projekat su znatno umanjena - kaže se u obrazloženju komisije za ocenjivanje projekata koju su sačinjavali Vesna Stevanović kao predsednik, te mr Ivana Todorović i Vladimir Šekularac kao njeni članovi.

Vranjska biblioteka je projektovanim budžetom aplicirala za 1,25 miliona dinara, ali je dobila upola manju sumu koja će svakako biti značajna da se krene u ovaj ozbiljan posao.

Direktor vranjske biblioteke Zoran Najdić za Vranje News otkriva da se projekat odnosi na unapređenje rada Zavičajnog odeljenja.

- To odeljenje je jedno od najbitnijih u našoj biblioteci.

Planiramo da materijal koji se prikuplja godinama, dakle retke knjige, rukopise, fotografije, materijale u digitalnom obliku, plakate, postere vezane za kulturnu politiku, bazično pothranimo i imamo na jednom mestu.

Krajnji cilj je da to bude jednog trenutka digitalno dostupno korisnicima biblioteke za korišćenje, izučavanje, istraživanje i sve druge potrebe - navodi Najdić u izjavi za Vranje News.

Na konkurs Ministarstva kulture raspisan u oblasti bibliotečko-informacionih tehnologija stigle su 73 konkursne prijave, a odobrena su 34 projekta u ukupnom iznosu od 29,5 miliona dinara.

PREKO 3.600 KNJIGA

Zavičajno odeljenje je deo ustanove koji ima veliki značaj za prikupljanje, sistematizovanje i čuvanje građe koja se odnosi na Vranje i okolinu. Raspolaže specifičnom zbirkom od oko 3.600 knjiga. Na Zavičajnom odeljenju najviše je dela Borisava Stankovića. Uglavnom je reč o monografskim publikacijama, čija vrednost nije toliko u brojnosti, koliko u kvalitetu sadržaja koji se tiču Vranja. Najviše su zastupljene knjige Borisava Stankovića, Jovana Hadživasiljevića, Milana Vlajinca i drugih autora iz Vranja.

Najnovije vesti