Bibilioteka sprema programe za đake i predškolce u okviru Svetosavske nedelje

Javna biblioteka Bora Stanković u Vranju i ove godine učestvovaće kao jedan od organizatora programa u obeležavanju kulturno-prosvetne i duhovne manifestacije Svetosavska nedelja, a gosti biblioteke biće književnici Gordana Timotijević, Nikoleta Novak, Žikica Dimitrijević i Stevan Milošević.

Oni će u ponedeljak 24. i utorak 25. januara posetiti svih dvanaest osnovnih škola na području grada Vranja i družiti se sa učenicima, ali i predškolcima iz Predškolske ustanove Naše dete koji će se pridružiti pridružiti ovim programima.

Gordana Timotijević (Kraljevo, 1954) je istaknuti književnik i prevodilac.

Diplomirala je na grupi za nemački jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu.

Pesme i priče zastupljene su joj u antologijama, izborima i čitankama.

Dobijala je nagrade Neven, Nagrade Zmajevih dečijih igara za stvaralački doprinos u savremenom izrazu u književnosti za decu, Gordana Brajović, Srebrno Gašino pero, Rade Obrenović, Gomionica, Dositejevo pero, Zlatno Gašino pero i Nagrade Momčilo Tešić.

Njena najpoznatija dela su Livada na dar, Zelenselo, Vladimir iz čudne priče, Kutija za zvezde, Sedmo kraljevstvo, Svrakin sat, O Aždu i bostanu i Sličice.

Nikoleta Novak je diplomirala na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu i punopravni je član Britanskog kraljevskog veterinarskog koledža od 2002. godine.

Poslednjih desetak godina aktivno se bavi pisanjem za decu i mlade.

Za izdavačku kuću Pčelica objavila je izdanja ilustrovani priručnik Upoznajmo kućne ljubimce, potom edicije slikovnica Jedan dan sa životinjama, Priče iz šume, Kada su mali veliki i Prijatelji iz Savane; psihološke priručnike za tinejdžere Kad si meta puberteta; romane za decu Tako mi je pričao Budimir, U potrazi za Budimirom, a za roman Poziv dobila je nagradu 64. Međunarodnog beogradskog sajma za dečju knjigu godine, nagradu Srebrno Gašino pero i prestižnu Međunarodnu nagradu The White Ravens koju dodeljuje Biblioteka za mlade iz Minhena.

Dela su joj prevedena na engleski, bugarski, makedonski, hrvatski, rumunski, ruski, turski, kineski, mongolski i vijetnamski jezik.

Stevan Milošević je rođen 1987. godine u Vranju.

Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu i diplomirao na Pedagoškom fakultetu.

Radi kao profesor verske nastave.

Objavio je nekoliko knjiga pesama, a dobitnik je više nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo.

Organizuje interaktivne radionice sa decom.

Žikica Dimitrijević je rođen 1959. godine u Vranju.

U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju, a studirao je pravo u Beogradu.

Član je i jedan od osnivača Udruženja Književnika Vranja (UKV).

Piše uglavnom poeziju za decu i odrasle, a pored pesama piše i satirične priče i aforizme.

Neke od pesama objavljene su u raznim antologijama, dečjim listovima, časopisima i na veb portalima.

Pojedine su muzički aranžirane i zapisane, kod nas i u inostranstvu.

Povodom Svetosavske nedelje Biblioteka Bora Stanković i ove godine daće popust na upis svim predškolcima, kao i učenicima osnovnih i srednjih škola u vreme održavanja manifestacije.

Po kom će rasporedu pisci držati radionice sa đacima i predškolcima pročitajte klikom (za uvećanje) na raspored u nastavku.

Najnovije vesti