Velikić: Junak mog novog romana veruje u bolji svet i nije malodušan VIDEO

Čovek jednostavno treba da ide napred i da se ne osvrće ukoliko ima neki cilj; ne znam da li je junak moje najnovije knjige optimista ili pesimista, u svakom slučaju ima veru, veruje u bolji svet i nije malodušan, rekao je u Vranju na promociji svog novog romana "Adresa" književnik Dragan Velikić, dvostruki dobotnik NIN-ove nagrade.

- Roman "Terazije" Boška Tokina bio mi je inspiracija.

To je roman o Beogradu, govori o gradu pre 85 godina, a i danas su svi ti problemi prisutni, potpuno se na isti način ne rešavaju.

Inače mi je ideja bila da napišem roman koji bi bio isključivo beogradski, u smislu da se dešava u gradu u kojem sam rođen i u kome sam proveo najveći deo mog života.

Tokin je zapravo odredio putanje mog junaka, u njemu se pominje nekoliko pisaca koji su važni mom junaku, a jedan od njih je i Bora Stanković - rekao je Velikić.

Velikić i Zoran Hamović, urednik izdavačke kuće Clio, ove večeri u ulozi književnog kritičara, bili su gosti drugog dana 30. Svetosavske nedelje u Vranju.

Govorili su o teskobi glavnog junaka "Adrese" Vladana Todorovića, ali i o teskobi grada u kome živi – Beograda.

Kako je to u recenziji naglasio filmski i književni kritičar MIlan Vlajčić "Todorović hodajući Beogradom dokumentariše proces razaranja grada u kome živi".

- Večeras sam ovde da kažem da postoji jedan pisac, jedan čovek koji je, kao superiorni intelektualac, za svo ovo vreme bio neko ko o stvarima misli, tako da stoji iznad, da o stvarima promišlja iz perspektive onog što je bilo i onog što će doći - rekao je Hamović.

Velikić "ukazuje, predviđa, svojom literaturom omogućava čitaocima da prebole ono što ih zabrinjava, jedi i čini nemoćnim ili sasvim bolesnim, dodao je Hamović.

- Sve vreme kod Velikića imamo jednu vrstu književnog zalaganja za ideju da svet zaista može biti bolji.

Tako je i roman "Adresa" neobično važna literatura za svakog mislećeg čoveka danas, sada i ovde.

Beograd je samo simbol; knjiga se ne odnosi isključivo na njega, već obeležava naše vreme i naše postojanje - rekao je Hamović.

Velikić je, osim što je čitanjem odlomaka promovisao svoj najnoviji roman "Adresa", čitao i segmente knjige kolumni "Bratstvo po mrlji", koja predstavlja izbor tekstova objavljenih u NIN-u.

PROFIL

Dragan Velikić (Beograd, 3. jul 1953) je srpski književnik. Dvostruki je dobitnik Ninove nagrade. Odrastao je u Puli. Diplomirao je svetsku književnost na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke delatnosti Radija B92 - "Samizdat B92". Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas i Reporter. Od 2005. do 2009. godine bio je ambasador Srbije i Crne Gore, odnosno Republike Srbije u Republici Austriji. Nedavno je objavio da napušta Udruženje književnika Srbije. Piše romane, priče, eseje, publikuje knjige izabranih intervjua. Preveden je na petnaestak evropskih jezika.

Wikipedia

Organizator književne večeri pred prepunom salom Odeljenja periodike bila je Biblioteka Bora Stanković u Vranju.

Program Svetosavske nedelje nastavlja se u četvrtak, a udarni događaj je koncert Danice Krstić od 20 časova u sali Pozorišta Bora Stanković.

Pre toga u velikoj sali vranjskog teatra, tačno u podne, biće odigrana prva repriza predstave "Princ se neće vratiti" u režiji Dragana Živkovića Durgeta, a tokom dana planirani su interaktivni književni susreti pesnika za decu sa učenicima osnovnih škola i polaznicima predškolske ustanove.

Gostuju pesnici Gordana Vlajić, Violeta Jović, Žikica Dimitrijević i Stevan Milošević.

Najnovije vesti