Bez većih gužvi na graničnim prelazima uoči praznika

Svima koji planiraju putovanje u periodu uskršnjih praznika Uprava carina savetuje da se prethodno informišu o stanju na graničnim prelazima, kako bi izbegli one najfrekventnije, zato što za svaki od njih postoji nekoliko alternativnih, manje opterećenih prelaza.

Alternativa za granični prelaz Preševo je prelaz Prohor Pčinjski, podsećaju iz Carine.

- Podsećamo da državljani Republike Srbije imaju povlasticu za unos robe u vrednosti do 100 evra u dinarskoj protivrednosti.

Sa sobom možete nositi i robu vredniju od navedenog limita, ali onda ta roba podleže naplati dažbina.

Ukoliko sa sobom nosite robu do ukupne vrednosti od 3.000 evra u dinarskoj protivrednosti, za koju je jasno da je namenjena za lične potrebe, a ne za dalju preprodaju, na granici će biti primenjen tzv. „skraćeni carinski postupak“, koji se sprovodi uz jedinstvenu stopu carine od 10 odsto i stopu PDV-a koja je u najvećem broju slučajeva iznosi 20 procenata.

Obavezno prijavite novac koji nosite sa sobom, ukoliko je reč o sumi većoj od 10.000 evra u bilo kojoj valuti, kako biste kasnije mogli nesmetano iz zemlje da iznesete tu sumu ili njen neutrošeni deo.

Prilikom unosa gotovine u iznosu većem od 10.000 evra, potrebno je samo da na graničnom prelazu popunite Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice i dobijete potvrdu da ste novac prilikom ulaska u zemlju prijavili – poručuju iz Uprave carina.

Detaljnije informacije o važećim propisima u putničkom prometu nalaze se na sajtu carinske službe www.carina.rs, u rubrici „Pitanja i odgovori“.

Najnovije vesti