Bez politizacije slučaja dodele Svetosavske nagrade (VIDEO)

Jelena Cvetković bila je jedan od kandidata za Svetosavsku nagradu Grada Vranja, jer je 2018. godine sa učenicima osvojila četiri republičke nagrade na takmičenjima u organizaciji Ministarstva prosvete, ali nažalost „nije prepoznata od strane komisije za dodelu nagrade „Sveti Sava" – napisala je u saopštenju za medije pre dva dana direktoka Gimnazije Suzana Mišić Stanković.

Ovo je redak slučaj, prvi posle mnogo godina, da je na ovaj način izraženo neslaganje sa odlukom Organizacionog odbora Svetosavske nedelje.

Stankovićeva je kao kandidatkinja SPS-a došla na čelo vranjske gimnazije, ali Zoran Antić, njen partijski šef, ne smatra da je u odluci onog ko odlučuje o nagradama bilo političke namere za ovakav rasplet.

- Mislim da se pre radi o poštovanju ili nepoštovanju postojećeg pravilnika koji to reguliše.

U vreme mog gradonačelničkog mandata 2014. godine bio sam prinuđen da zbog prethodno prevaziđenog pravilnika u smislu obima nagrada donesem novi, a uradila ga je Mirjana Savov iz Odeljenja za društvene delatnosti.

Svi članovi odbora dali su predloge i sugestije i tamo su vrlo jasno i precizno definisane kategorije nagrađivanja za sve kategorije.

I kako se kategorišu nagrade - navodi Antić.

On dodaje da ovaj problem ne bi podizao na politički nivo.

- Postoji odbor Svetosavske nedelje, tamo verovatno sede ljudi od legitimiteta i dostojanstva i oni će nadam se u procesu dodeljivanja nagrada imati adekvatno obrazloženje zašto je neko nagrađen, a zašto ne.

Ne mogu da sudim o tome ko je u konkretnom slučaju u pravu, a ko nije.

Za to su merodavna priznanja i nagrade.

Iza svakog imena i prezimena stoje određeni rezultati rada, to se stavi na vagu, izmeri se i sve je jasno, o tome ne možete da slažete javnost nikako.

Ako neko ima više republičkih nagrada, a nije dobo nagradu na uštrb nekog ko nema ni približno takve rezultate, onda i ne treba ništa objašnjavati, javnosti je sve jasno – kaže Antić na pitanje novinara Vranje News-a.

Najnovije vesti