Bez osnovne škole milion i po Srba

Vranje - Zakon o obrazovanju odraslih trebalo bi konačno da uredi sistem neformalnog obrazovanja u Srbiji, doprinese smanjenju nezaposlenosti i poboljšanju loše obrazovne strukture stanovništva, rečeno je na završnoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o obrazovanju odraslih, piše Danas

Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje, rekao je su podaci o broju akademski obrazovanih građana u našoj zemlji još uvek poražavajući i da svega sedam odsto građana ima visoko obrazovanje, a oko 11 odsto više ili visoko, dok između milion i 1,5 miliona stanovnika Srbije nema završenu osnovnu školu.

– Prilikom formulisanja nacrta ovog zakona razmišljali smo iz perspektive odraslog čoveka koji bi imao želju da se zaposli kada bi stekao obrazovanje i određene kompetencije, ali za kraće vreme, a to ne dozvoljava formalni sistem ni osnovnog ni srednjeg obrazovanja – rekao je Lazarević.

On je dodao da je namera predlagača da zakon bude razvojni i da omogući fleksibilan sistem obrazovanja odraslih koji će davati kvalitet i omogućiti korisnicima da kroz sticanje obrazovanja steknu i odgovarajuće kvalifikacije.

– Kod nas još uvek ne postoji uređen sistem obrazovanja odraslih.

Imamo samo delimično uređen sistem formalnog obrazovanja odraslih i to osnovnog, koje se realizuje u petnaestak škola za obrazovanje odraslih, u kojima su uglavnom prerasli osnovci.

Ta vrsta obrazovanja se realizuje po programima koji nisu primereni odraslima.

Ovim zakonom pokušavamo da obrazovanje odraslih primerimo njihovim potrebama.

S druge strane, zakon će omogućiti i priznavanje svega onoga što je odrastao čovek nekada učio u formalnom i neformalnom obrazovanju, a da mu to nije bilo priznato na način kako se to očekuje – rekla je za Danas Mirjana Milanović, savetnica u Ministarstvu prosvete i nauke.

Kako je planirano, Predlog zakona o obrazovanju odraslih trebalo bi da se nađe u skupštinskoj proceduru u junu.

Najnovije vesti