Besplatno testiranje na antitela u Vranju: Proverite uspešnost imunizacije

Test SARS-CoV-2 IgG II se od aprila meseca ove godine radi u Zdravstvenom centru Vranje, a test je besplatan, saopšteno je iz Zdravstvenog centra (ZC) u Vranju.

Najpre je provera testa na antitela važila samo za zdravstvene radnike, a potom za sve zainteresovane građane.

Do sada su urađene 1.132 provere prisustva antitela kod Vranjanaca.

Test se preporučuje za proveru imunološkog statusa, odnosno potvrde uspešnosti imunizacije osoba koje su vakcinisane bilo kojom vrstom vakcine protiv virusa korona, kao i kod osoba koje su preležale COVID-19, navodi načelnica Službe za kliničku-biohemijsku laboratoriju, dr Danijela Ristić Georgijev, specijalistkinja kliničke biohemije, za zvaničan sajt ZC Vranje.

"U pitanju je kvantitativan test, što znači da se rezultat može koristiti za praćenje stepena imunizacije nastale bilo priprodnim ili vakcinom indukovanim odgovorom.

Da bi se procenila uspešnost sprovedene imunizacije određivanjem IgG antitela preporuka je da se sačeka dve nedelje nakon primljene druge doze Fajzerove vakcine, tri do četiri nedelje od momenta primanja druge doze Sputnjik V vakcine ili do šest nedelja nakon primanja druge doze kineske Sinofarm vakcine", kaže Georgijev

Test na antitela, dodaje, može da se uradi i nakon preležane bolesti izazvane korona virusom uz potvrdu o pozitivnom antigenskom testu.

"U pitanju je standardizovana metoda, a testovi se rade na najsavremenijem imunohemijskom aparatu u laboratorijskoj dijagnostici 'Alinity i'.

Posebna priprema nije potrebna.

Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka, i pored kriterijuma koje sam već navela, potvrde o primljenoj drugoj dozi vakcine ili o preležanoj bolesti potreban je i uput izabranog lekara", navodi doktorka Ristić Georgijev.

Testovi su besplatni i rezultat se dobija u toku istog dana kada se uzorkuje krv.

Georgijev ističe da je, prema dosadašnjem iskustvu, manje važna vrednost broja antitela, mnogo je važnije da postoji imuni odgovor to jest, da je organizam odgovorio na prisustvo antigena korona virusa.

"Svaka vrednost antitela je značajna, jer je organizam spremniji da reaguje pri ponovnom susretu sa virusom.

Granična vrednost antitela iznosi 50 jedinica i sve vrednosti iznad ove se tretiraju kao pozitivan imuno odgovor organizma.

"Dosadašnje iskustvo govori nam da najjači imuno odgovor imaju osobe vakcinisane Fajzerovom vakcinom, ali imamo i individualne slučajeve gde su visoke vrednosti antitela dale i vakcine koje su pored Fajzerove takođe dostupne u Srbiji", ističe Ristić Georgijev.

TREĆA DOZA

Nacionalno telo za imunizaciju u Srbiji dalo je preporuku da "treću dozu treba da prime osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi, stariji od 70 godina, stariji od 60 godina koji stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, zatim zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima.

"Građani se u manjoj meri interesuju da urade test na antitela koji je u bolničkoj Laboratoriji Zdravstvenog centra Vranje besplatan, ali je jako važno da znaju kako su odreagovali na primljene vakcine ili preležanu bolest, u kakvom stanju je njihov imuni sistem u odnosu na COVID-19, da se u skladu sa tim sa svojim izabranim lekarom konsultuju i donesu odluku da li im je potrebna treća doza vakcine", kaže Ristić Georgijev.

Najnovije vesti