Beogradski izbori raspisani za 2. jun

Vranje - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je beogradske izbore za nedelju, 2. jun.

Redovni izbori ove godine treba da budu održani u ukupno 88 gradova i opština, među kojima je i 17 gradskih opština u Beogradu, a prema slovu zakona najraniji termin je nedelja 9. jun.

Da bi lokalni izbori u 88 gradova i opština bili održani sedam dana ranije, kad i beogradski, neophodno je da bude izmenjen član 35 Zakona o lokalnim izborima, koji predviđa da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 120 dana, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika.

Ukoliko bi izmenom tog člana Zakona, kako predlažu predstavnici koalicija Srbija protiv nasilja i NADA, bilo predviđeno da se odluka o raspisivanju izbora može doneti najranije 150 umesto sadašnjih 120 dana, redovni lokalni izbori mogli bi da budu održani 2. juna.

Zbog čega je krajnji rok za izmenu Zakona 18. april? S obzirom na to da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45, ali ni više od 60 dana, do predložene izmene Zakona o lokalnim izborima moralo bi da dođe najkasnije 45 dana pre 2. juna, dakle do 18. aprila.

Najnovije vesti