Batut: U Pčinjskom okrugu šesnaest ispravnih respiratora

Pčinjski okrug jedanaesti je među dvadeset pet okruga u Srbiji po broju respiratora u odnosu na broj stanovnika, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), pozivajući se na zvanične podatke Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut.

U Pčinjskom okrugu, prema ovom izvoru, na 15.000 stanovnika dolazi 0,8 respiratora, odnosno koristi se 16 ispravnih respiratora.

Poređenja radi, susedni Jablanički okrug je po broju ovih aparata na 24. mestu u državi sa 7 ispravnih, odnosno 0,3 respiratora na 15.000 građana.

Značaj posedovanja medicinskih respiratora u doba koronavirusa ogleda se u tome što taj virus često napada pluća i to u pojedinim slučajevima do te mere da je pacijentu onemogućeno samostalno disanje.

Ti mehanički ventilatori dizajnirani su tako da pumpaju vazduh u pluća i iz njih, kako bi omogućili nesmetan rad pluća pacijentu koji fizički ne može da diše, odakle i potiče naziv "čelična pluća".

Mehanička ventilacije izvodi se sve dok bolesnik ne uspostavi sopstveno disanje bez dodatne pomoći.

Prema raspoloživim podacima do kojih je došao CINS 66 takvih respiratora u Srbiji se ne koristi.

Brojka onih koji su u funkciji je oko 955.

U odnosu na broj stanovnika u trenucima širenja virusa COVID-19 najviše respiratora ima u Beogradskom i Južnobačkom okrugu, dok ih je najmanje u Rasinskom, Jablaničkom i Mačvanskom.

Pre objavljivanja ovih podataka premijerka Srbije Ana Brnabić je u četvrtak 12. marta prvo ocenila da respiratora ima dovoljno, uz komentar da je tačna brojka "državna tajna".

Međutim, istog dana je predsednik države Aleksandar Vučić izašao sa preciznom brojkom od 1.008.

Narednog dana saopštio je da je to državna tajna, ali i da će država nabaviti još 500 respiratora.

Prema podacima Batuta do kojih je došao CINS, Urgentni centar Kliničkog centra Srbije (KCS) poseduje najviše, 66 respiratora.

- Centar za anesteziologiju i reanimatologiju KCS raspolaže sa 47, dok Urgentni centar u Novom Sadu poseduje 40 respiratora.

Slede Institut za majku i dete dr Vukan Čupić, Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Ostale zdravstvene ustanove nemaju više od 30 respiratora - piše CINS.

Nezvanično, pojedinci iz nekih zdravstvenih ustanove navode da ove brojke nisu baš precizne, da neki navodno imaju manje od navedenog, a neki, poput Niša recimo u vezi sa kojim se pominje brojka od 43, znatno više.

PARAMETRI RESPIRATORA

Današnji respiratori imaju mogućnost podešavanja različitih parametara zavisno od potrebe pacijenta. Najčešće su frekvencija i volumen disanja, volumen dubokog udaha, frekvencija respiracije, postotak kiseonika, PEEP/ CPAP, odnosno pozitivan pritisak na kraju ekspirijuma i kontinuirani pozitivni pritisak u disajnim putevima.

Najnovije vesti