Bandović: Sputavaju nas glad za nebitnim i imperativ da se mora biti uspešan

U intervjuu koji je dao za novogodišnji trobroj lista Danas glumac Ljubomir Bandović, nekadašnji Vranjanac, rekao je da bi najradije zaboravio 2018. godinu.

Konstatujući da je spisak stvari koje su ga u staroj godini nervirale podugačak, Bandović je naveo nešto od onoga šta ga je u njoj najviše nerviralo.

- Nemar prema nama samima.

Nije to čak pitanje Balkana, nego sveta generalno.

Ovaj sistem je doterao do kraja.

Oduzeli su mi ljudsko dostojanstvo, a poturili mi ljudsko pravo, koje mi ne služi ničemu, jer u Srbiji ne mogu da ga ostvarim.

Smeta mi ovo potrošačko doba neoliberalnog kapitalizma, to što je uspeh imperativ, to što pozorište više nije mesto gde se igraju predstave nego gde se proizvode neki proizvodi - kazao je Bandović.

O svojoj ulozi Ilije Čvorovića u nagrađivanoj predstavi beogradskog Narodnog pozorišta "Balkanski špijun", po tekstu Dušana Kovačevića, Bandović je za novogodišnji Danas rekao da su današnja "glad za nebitnim", odnosno imperativ da se mora biti uspešan, stvari koje danas Iliju istovremeno i pokreću i sputavaju.

- Ilija je najkorisniji član društva zato što je on jedan od onih ljudi kao što su, recimo, moji roditelji.

Čim legne penzija, oni prvo idu i plate račune, pa se onda dovijaju ostatak meseca.

Oni tako reaguju, iako dobro znaju da ako zakasne s plaćanjem neće im isključiti struju, niti će im doći Infostan da ih iseli, ali ta lekcija i svest da je ispravno biti dobar vojnik je ostala - naveo je Bandović.

GLOGOVAC

Ljubomir Bandović kaže da će Nebojšu Glogovca pamtiti po tome što je bio "zaokružen čovek".

- Glogi je u svakom segmentu svog života bio zaokružen i u svakoj situaciji iz koje ga znam je bio sa sobom na ti - rekao je Bandović.

On smatra da mu uloga majora u aktuelnom filmskom ostvarenju reditelja Predraga Gage Antonijevića "Zaspanka za vojnike" mnogo znači, jer je reč o fimu koji govori o najsvetlijem trenutku naše istorije.

- Sam taj zapis u duši svakog od nas koje su strašne muke prošli svi ti ljudi, zahteva odgovornost više.

Sviđa mi se to što "Zaspanka za vojnike" nije film o srbovanju, nego o ljudovanju.

Pošten je. Nije patetičan.

Film počne i završi Glogovac, gde ćete bolje - rekao je Bandović.

Ljubomir Bandović (1976) rođen je u Beranama, a odrastao je u Vranju gde je načinio i prve korake na daskama koje život znače. Sa sedamnaest godina upisao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je i diplomirao u klasi profesora Vladimira Jeftovića. Do sada je imao na desetgine uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, a zapažene role ostvario je na scenama većine beogradskih pozorišta, kao i u poznatoj televizijskoj seriji „Vratiće se rode“. Dobitnik je nagrada „Zoran Radmilović“ za ulogu u predstavi „Ćeif“, na Festivalu malih scena u Rijeci nagrađen je za ulogu u predstavi „Derviš i smrt“, Grand prija Naisa za najbolje glumačko ostvarenje na Filmskim susretima u Nišu za uloge u filmovima "Sestre" i "Neprijatelj“. Dobio je još mnoga pozorišna i filmska priznanja.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...