Bandović: Političari se bave biznisom, novinari bljuvotinama VIDEO

Vranje - Kada su mi rekli da igram političara ja sam se prepao, ali onda sam se smirio kada sam čuo da je on iz 19. veka; ovog danas ne bih igrao ni za 600 evra po danu - izjavio je glumac Ljubomir Bandović na konferenciji za medije povodom premijere filma "Ime naroda" reditelja Darka Bajića, prenosi Nova.rs.

Film će, kako je najavljeno, premijerno biti prikazan 12. novembra u Kombak dvorani, a nakon toga ući u bioskopsku distribuciju.

U ovom istorijskom spektaklu Bandoviću, glumcu koji je odrastao u Vranju, gde je u lokalnom teatru napravio prve glumačke korake, poverena je glavna uloga Svetozara Miletića, uglednog advokata, člana ugarskog parlamenta, velikog borca za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini.

Nakon što je više puta politički osuđivan, njegovu borbu su nastavili njegova ćerka, prva žena novinar u Srbiji – Milica Miletić i njen suprug Jaša Tomić, koji je nasledio Svetozara Miletića u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci i proglasiće prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine.

Film je politički triler koji je u osnovi ljubavna melodrama.

– Kada sam prvi put pogledao film, nisam mogao da prepoznam da li mi se sviđa što smo izabrali od njegovog života sve pomalo. Na drugo gledanje sam shvatio da drugačije nije moglo, jer ako krenete jednu rečenicu druga se poziva sama, vezuje za porodicu.

Onda krenete od toga što je gradonačelniku Novog Sada, odmah se to vezuje za deputat Ugarskog sabora, tu se onda vezuje zastava, i sve tako… Kompleksan čovek u kompleksno vreme. Kada ispričate njegovu priču mislim da zasija pola planete od činjenica šta je sve uradio - rekao je Bandović.

On je naglasio da su kostimi epohe koju su radili prirodno donosili da ton postane značajniji, ali da su to samo zamke za glumca.

– Trudio sam se da to osvestim u sebi, da se lišim toga, i da probam da odigram živog čoveka od krvi i mesa.

Pošto je Miletić bio vlasnik novina "Zastava", pa je i novinarstvo nezaobilazna tema filma, na konferenciji se povelo i pitanje paralele te profesije onda i sada, pitanje cenzure...

– U to vreme političari su se bavili politikom, a novinari vestima. Danas je vreme kada se političari bave biznisom, a novinari se bave bljuvotinama.

Cenzura je postojala i tada i sada, ali verujem da je tada bila konkretnija zato što su se tada suštinske stvari na suštinski način radile. Ja ne znam koliko vi kao novinari imate priliku da u svom profesionalnom životu budete novinari ili ste samo sakupljači nekih rekla-kazala vesti.

I kao što se naš posao sveo na zabavljački pa imamo ponekad priliku da ovako nešto uzvišeno radimo kao što je ovaj film, tako se i novinarstvo svelo na kad je ko ustao, kad su joj se videle gaćice... Mislim da je sve devalvirano u odnosu na ono vreme – prokomentarisao je Bandović.

On je dodao da glumci imaju "dužnost prema svom talentu, ne da bi od njega pravili pare nego da bi menjali svet".

– Miletić je to spoznao, priznao, i nije se dovodilo u pitanje da li će dati život za svoje uverenje. U odnosu na ovo što danas živimo, to je ne spektakl, to je naučna fantastika – rekao je glumac.

PROFIL

Ljubomir Bandović (1976) rođen je u Beranama, a odrastao je u Vranju gde je načinio i prve korake na daskama koje život znače. Sa sedamnaest godina upisao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je i diplomirao u klasi profesora Vladimira Jeftovića. Do sada je imao na desetgine uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, a zapažene role ostvario je na scenama većine beogradskih pozorišta, kao i u poznatoj televizijskoj seriji „Vratiće se rode“. Dobitnik je nagrada „Zoran Radmilović“ za ulogu u predstavi „Ćeif“, na Festivalu malih scena u Rijeci nagrađen je za ulogu u predstavi „Derviš i smrt“, Grand prija Naisa za najbolje glumačko ostvarenje na Filmskim susretima u Nišu za uloge u filmovima "Sestre" i "Neprijatelj“. Dobio je još mnoga pozorišna i filmska priznanja.

U ovoj filmskoj priči koju je napisao Milovan Vitezović a dramaturški u scenario uobličio Kosta Peševski igraju i Žarko Laušević, Katarina Žutić, Ana Franić i Aleksandar Matić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Arpad Mesaroš, Radovan Vujović...

Film "Ime naroda" reditelja Darka Bajića (producent "Zilion film") otvorio je 27. Festival evropskog filma Palić, gde je osvojio nagradu publike "Gorki list", i 13. Leskovački internacionalni festivala filmske režije LIFFE.

Od četvrtka će ovaj film započeti svoj biskopski život.

Trejler pogledajte u video materijalu MCF MEGAKOM FILM

Komentari

Ljuba se jeste rodio u Beranu ali je čovek stopostotni čistokrvni Vranjanac , i takav čovek se retko rađa.Ljubo druže samo napred !Sve je istina što si rekao...
P.S .jedva dočekasmo tvoju novu ulogu!

Najnovije vesti