Aritonović: Nekoliko stotina hiljada novih kvadrata za oporezivanje

Prva faza od šest meseci popisa završena je sa nekoliko stotina hiljada novih kvadratnih metara u sistemu LPA, što je izuzetan rezultat Gradske uprave, odnosno Odseka lokalne poreske administracije LPA i službenika angažovanih za sprovođenje popisa na terenu - ocenio je načelnik Gradske uprave Vranja Dušan Aritonović.

- Ovaj vid ažuriranja poreske baze je najefikasniji, ali i najzahtevniji, jer podrazumeva ljudske resurse i finansijska sredstva za angažovanje popisivača.

Finansijsku podršku dobili smo od Švajcarske agencije za razvoj SDC u iznosu od 3.552.137 dinara.

Podsećam da ažuriranje poreske baze podataka fizičkih lica u ovom obimu, kroz popis na terenu, nije rađen od formiranja Lokalne poreske administracije 2007. godine - kazao je Aritonović.

Imajući u vidu angažovanost svih potrebnih resursa, Gradska uprava ima priliku da dobije deo finansijskih sredstava predviđen za jedinice lokalne samouprave sa najboljim rezulatima u ukupnom iznosu od milion švajcarskih franaka, a sama raspodela bazira se na učinku.

Značajni deo ovih aktivnosti se sprovodi kroz projekat "Reforma poreza na imovinu", u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj SDC i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Efekat projektnih aktivnost i kampanja pod sloganom "Naš novac gradi naše mesto" treba da podseti lokalnu zajednicu da se efikasnijom naplatom poreza na imovinu stvara veći budžetski priliv koji se, zapravo, vraća lokalnoj zajednici, kroz realizaciju najvažnijih projekata i modernizaciju javnih usluga, naglašava prvi čovek Gradske uprave.

- Jedan od prioriteta je unapređenje dijaloga lokalne samouprave i građana u vezi sa korišćenjem prihoda dobijenih od naplate poreza na imovinu.

Završnica projektnog ciklusa i angažovanost LPA još jednom potvrđuje da Vranje spada u red gradova sa najbolje uređenim sistemom naplate lokalnih prihoda - zaključio je Aritonović.

Najnovije vesti