Arifi opet na čelu opštine Preševo, PDD to naziva političkim razbojništvom

Vranje/Preševo - Šef Alternative za promene (AP) Šćiprim Arifi izabran je u ponedeljak za predsednika opštine Preševo, nakon smene Ardite Sinani (PDD) sa te pozicije.

Kako je javio portal Bujanovačke, za Arifija je glasalo 20 odbornika njegove stranke i Pokreta za reforme, koji predstavljaju novu vladajuću većinu u preševskom parlamentu.

Od maja prošle godine do danas na vlasti u Preševu bila je koalicija Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe i Pokret za reforme, koji je sada u savezu sa Alternativom.

Arifi je i 2016. i 2018. godine biran za predsednika, a opštinu je vodio sve do lokalnih izbora prošle godine.

Iz njegove Alternative su povodom smene vlasti u Preševu poručili da je ovo "prva posledica što je Šaip Kamberi razjedinio albanske stranke tako da na parlamentarne izbore 3. aprila isključivo zbog njega izađu sa dve liste i dožive neuspeh".

Iz Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija saopšteno je da su novi predsednik opštine Šćiprim Arifi i predsednik lokalnog parlamenta Sami Salihi "pretvorili Preševo u bojno polje, sve u režiji antialbanskih krugova".

Iz Kamberijeve stranke poručuju da su dojučerašnji koalicioni partner Sami Salihi i njegov Pokret za reforme "postupili sramno".

"Ni sugestije, koje su stizale iz dve matične države, kao ni poziv premijera Republike Kosovo da se s time prekine, nisu mogli da ubede Samija Salihija i Šćiprima Arifija da ne sprovedu do kraja ovaj sramni čin smene predsednice i tako ponovo destabilizuju opštinu Preševo", navode iz PDD.

Za jedanaest meseci zajedničke vlasti, dodaje se u saopštenju, "Salihi nije imao nijednu primedbu, a Ardita Sinani je postala sinonim za dobru vlast i transparentnost u vođenju opštine".

"Ovo nije prvi put da aktuelni predsednik Skupštine u Preševu Sami Salihi političkim razbojništvom i izdajom koalicionih partnera uvodi nestabilnost u opštinu, u veoma složenoj političkoj situaciji, ne samo za Preševsku dolinu i Balkan, već i Evropu", poručuju iz Kamberijeve stranke.

Tandem Arifi-Salihi, kako kažu, na parlamentarnim izborima u Preševu je dobio samo 1.927 glasova, u Bujanovcu 345 i u Medveđi 29, čime je od naroda dobio presudu za pokušaje "da postane deo autoritarne vlasti trojke Vučić, Dačić i Vulin".

"Kao takvi nelegitimni političari napali su opštinsku vlast u Preševu i predsednicu opštine Arditu Sinani.

Ovaj dvojac je imao za zadatak da po svaku cenu stvori spletke u jedinstvenoj koaliciji za parlamentarne izbore.

Kako bi zamaskirali svoje postupke, oni su nedeljama neosnovano optuživali i blatili ljude sa kojima navodno hteli da prave koaliciju za parlamentarne izbore", zaključuje se u saopštenju PDD-a.

Najnovije vesti