Antić u Krušedolu: Kralj Milan značajan kao reformator srpske vojske

Državna ceremonija povodom 123. godišnjice smrti kralja Milana Obrenovića održana je u Manastiru Krušedol, a delegaciju Srbije predvodio je Dejan Antić, državni sekretar iz Vranja u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Antić je tom prigodom kazao da je to dan sećanja na jednog od najznačajnijih vladara iz dinastije Obrenović, "čijim je zaslugama Srbija postala međunarodno priznata država".

"Sećamo se velikog kralja Milana, oslobodioca Niša, Pirota, Leskovca, Toplice i Vranja, čijom je promišljenom politikom srpska država sačuvala tekovine uspeha srpske vojske iz rata sa Turcima 1877/1878. godine i dobila rang kraljevine", navodi se u saopštenju iz ministarstva.

On je istakao ulogu kralja Milana u procesu reformisanja srpske vojske krajem 19. veka, bez čega ne bi bilo brilijantnih uspeha u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu.

Antić je ukazao da se odaje priznanje kralju Milanu na njegovoj mudroj politici, koja je malu Kneževinu Srbiju transformisala u respektabilan vojni i politički faktor na Balkanu i postavila je temelje za nastavak borbe za nacionalno oslobođenje i ujedinjenje.

Obeležavanje godišnjice organizovao je Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Srbije, a prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, opštine Irig i Udruženja građana koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...