Antić na Slobinom grobu: Večna ti slava predsedniče FOTO

Predsednik Gradskog odbora SPS-a u Vranju i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić položio je u četvrtak cveće na grob Slobodana Miloševića u Požarevcu, odajući počast svom nekadašnjem partijskom šefu povodom petnaestogodišnjice Miloševićeve smrti.

- Danas se navršava 15 godina od smrti Slobodana Miloševića, predsednika Socijalističke partije Srbije i predsednika Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, koji je ubijen u Haškom tribunalu.

Večna ti slava predsedniče - napisao je Antić na svom Fejsbuk profilu.

Antić je i ranijih godina na ovaj dan posećivao grob Slobodana Miloševića, a delegacija lokalnog SPS-a činila je to u većem broju u više navrata poslednjih petnaest godina.

U vezi sa sećanjem na MIloševića valja pomenuti i daje postojala inicijativa aktivista NVO Sloboda i mladih aktivista SPS-a od pre tri godine, podneta Skupštini grada Beograda, da se Miloševiću u Beogradu podigne spomenik, te da se po njemu nazovu jedna ulica i trg u glavnom gradu.

Kada je postalo jasno da je takva jedna ideja teško sprovodiva u Beogradu, rodila se ideja da se spomenik bivšem predsedniku SPS-a i SRJ podigne negde ne jugu Srbije.

Favorit je bila Surdulica, ali takva inicijativa do danas nije realizovana.

Slobodan Milošević preminuo je od infarkta dok mu se sudilo u Haškom tribunalu.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006, a narednog dana kovčeg s telom je bio izložen u Muzeju “25. maj”, u okviru muzejskog kompleksa u beogradskom naselju Dedinje.

Sahrani su prisustvovali, između ostalih, najviši funkcioneri Socijalističke partije Srbije, kao i tadašnji predstavnici Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, čije je zaduženje bilo da pročita oproštajno pismo Vojislava Šešelja.

Porodica Slobodana Miloševića nije prisustvovala sahrani, jer nisu, kako se tada navodilo, dobili garancije za bezbednost.

Milošević je, po želji porodice, sahranjen u dvorištu rodne kuće u Požarevcu.

NIKO NE SME DA VAS BIJE

Miloševićeva vladavina, čiji je početak u dobroj meri obeležila rečenica sa skupa na Gazimestanu 1989. godine kad je Srbima s Kosova poručivao da “niko ne sme da vas bije”, trajala je do petooktobarske revolucije 2000. godine. Nakon pobede Demokratske opozicije Srbije na izborima 24. septembra 2000. Milošević nije želeo da prizna poraz, zbog čega je nastala postizborna kriza koja je eskalirala 5. oktobra 2000. godine kad su održane masovne demonstracije u Beogradu. Nakon pada s vlasti Milošević je bio izolovan u vili “Mir” na Dedinju, gde je boravio sve do 1. aprila 2001. godine. Nakon toga je uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja. Dva meseca kasnije, 28. juna, Milošević je odlukom Vlade Srbije izručen Haškom tribunalu gde je proveo ostatak života.

Najnovije vesti