Antić: Makedonska državnost nije nastala u Manastiru Prohor Pčinjski

Dr Dejan Antić, istoričar iz Vranja koji predaje na Filozofskom fakultetu u Nišu, kazao je u sredu za Vranje News da je izjava predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog "o nastanku komunističke tvorevine Socijalističke Republike Makedonije u srpskoj duhovnoj lavri i zadužbini kralja Milutina Nemanjića, Manastiru Svetog Prohora Pčinjskog, najblaže rečeno paradoksalna".

"Dobro znamo kakav su odnos komunisti imali prema Hristu, manastirima i monaštvu SPC.

Vera je za njih bila opijum za narod, a crkva službenica buržoazije.

Zato mitropolitu Josifu 1945. godine nisu dozvolili povratak u Skopsku mitropoliju, a zbog pokušaja da iz varoši pod Pržarom upravlja delom Skopske eparhije ubrzo su ga proterali i iz Vranja.

Toliko o odnosu komunista prema svetinjama", kaže Antić za Vranje News.

On dodaje da "i ako su drugovi Čento, Vlahov i Koliševski, po instrukcijama Broza i Tempa, na Ilinden 1944. održali skup ASNOM-a u nekom debelom hladu pored Pčinje, to uopšte ne daje za pravo gospodinu Penderovskom da tvrdi kako je makedonska državnost nastala u manastiru".

"I srpsko carstvo je u vrema cara Dušana proglašeno u skopskoj tvrđavi, ali niko danas od srpskih političara ne insistira na ulozi Skoplja u izgradnji državnosti Srbije, jer se isto nalazi na teritoriji druge međunarodno priznate države.

Dušanov most u Skoplju izgradio je srpski car Dušan i danas u Skoplju nigde nećete pronaći tablu sa imenom graditelja mosta.

Da ironija bude veća most je preimenovan u "kameni" i na njemu je postavljena tabla sa imenom njegovog obnovitelja.

Zato bi predsedniku Severne Makedonije bilo bolje da se pozabavi problemima kao što su buduća bugarizacija Makedonije (francuski predlog rezolucije), najave o federalizaciji zemlje od strane albanskih političara, unutrašnja politička nestabilnost i ekonomsko-energetska kriza umesto, što daje pretenciozne izjave u kojima se direktno može dovesti u pitanje teritorijalni integritet Republike Srbije", navodi Antić za naš portal.

Komentari

Da nije bilo Jajca ne bi ništa bilo... Ovako svi su dobili šansu da se deklarišu kao republike a u nekoj budućnosti i kao države što se i desilo!

Sjajno poentiranje g.Antića! Ali to što je on rekao treba da se čuje iz usta vrha države a ne da zarad"stabilnosti" Balkana da na sve bezobrazluke, gusarenja po srpskoj istoriji, prisvajanju jezika i kult.nasleđa,vlada muk, ćute. Sramotno!!

Najnovije vesti