Anja se bori za život, porodica apeluje za pomoć

Anja Stojmenović je devetogodišnje dete heroj, koje se od maja ove godine bori sa opakom mijeloidnom leukemijom, zajedno sa svojim roditeljima, i u toj borbi za život pomoć joj je neophodna.

Ova devojčica iz bujanovačkog sela Žbevac do 7. maja ove godine bila je vesela i nasmejana, išla u seosku OŠ "Dragomir Trajković" ne sluteći, kao ni njeni roditelji, da će se nad njenim životom nadviti najcrnji oblaci, preteći da zauvek ugase dečiji osmeh.

- Pala je igrajući se i povredila ruku, a onda počinju da se pojavljuju modrice - ispričala je za novinaru Bujanovačkih Anjina majka Marija u kući Stojmenovića u Žbevcu.

- Tako je sve počelo - dodaje.

Krvna slika je na samom početku bila u granicama normale, ali onda počinje krvarenje iz nosa, koje se nije zaustavljalo i po 10 minuta, istovremeno vrednost trombocita dramatično opada, što je bio znak za uzbunu lekara i hitan transport u Niš.

Dijagnoza je glasila – mijeloidna leukemija sa translokacijom 15;17.

- Objasnili su nam da je ta translokacija jako retka kod dece i da je u Nišu to tek treći zabeležen slučaj.

Tada počinju strašne muke za moju devojčicu - kaže majka.

Mala Anja se herojski izborila sa paklom hemoterapije, infekcijom pluća – aspergilozom, potom sa zračenjima mozga na klinici u Beogradu.

Terapija je dala rezultate, postignuta je remisija – broj malignih ćelija je počeo da opada.

Marija kaže da ih nada nikada nije napuštala, ali da je taj trenutak ona doživela kao konačno ukazivanje novog, boljeg puta.

- Sada kreće terapija održavanja, koju Anja prima jednom nedeljno u Nišu, i trajaće dve godine - objašnjava.

Anji i njenoj porodici možete pomoći uplatom priloga na račun:

Miloš Stojmenović banka Intesa: 160-5400101694786-84 (dinarski račun)

RS35-160-5430201027872-02 (devizni račun)

Najveći deo terapije je pokriven osiguranjem, ali ne i neophodni lekovi: "vesanoid", koji košta oko 34.000 dinara, i "vfend" od 22.000 dinara, uz još mnoštvo drugih lekova.

Marija i Miloš Stojmenović, pored Anje, imaju i ćerku Tamaru od 7 godina i sina Martina od 12.

Oboje su trenutno nezaposleni i izdržavaju se od socijalne pomoći i dečijeg dodatka, ali ta primanja u ovim teškim okolnostima nisu dovoljna pa je pomoć preko potrebna.

Marija je od početka Anjinog lečenja u Nišu sve vreme sa njom, dok se Miloš kod kuće stara o Tamari i Martinu.

- Radili smo i suprug i ja pre svega ovoga, sa troje dece je teško, ali nekako smo uspevali da im obezbedimo najosnovnije.

Sada teška srca priznajem da nam je pomoć neophodna.

Terapija mora da se nastavi, nema druge opcije - uzdiše Marija.

Nekoliko humanitarnih organizacija je Stojmenovićima poručilo da nisu u mogućnosti da im pomognu.

Opštinsko veće bujanovačke opštine je njihovu molbu prosledilo Centru za socijalni rad odakle je stigla pomoć od 4.000 dinara mesečno.

Mediji zajedno sa Aninim roditeljima apeluju na humane ljude da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu lečenje ove devojčice.

Najnovije vesti