Anačkov: BSC-u neophodan stabilan izvor finansiranja

Predsednik Bugarsko srpskog centra u Vranju Darko Anačkov izjavio je za Vranje News da se organizacija koju vodi "nalazi u prelomnom trenutku u pogledu rešavanja pitanja finansiranja".

- Kako bismo mogli da opstanemo u budućnosti, potrebno nam je trajno rešenje u pogledu finansija.

Ukoliko se uskoro ne izborimo za trajno rešenje, čisto sumnjam da će se u budućnosti pojaviti neka ozbiljnija šansa.

Za ovakve organizacije koje se bave pitanjima nacionalnih manjina, jednom ozbiljnom i osetljivom oblašću koja zahteva posebnu pažnju, neophodno je imati budžet na godišnjem nivou da bi se realizovale sve planirane aktivnosti.

Iskreno se nadam da će se doći do rešenja, jer smo dobili uverenja da će biti uloženi maksimalni napori da se reši ovaj problem.

Bićemo uporni i uradićemo sve što je u našoj moći da nastavimo sa radom - kazao je Anačkov za Vranje News.

On je dodao da se u trenutku nerešenih finansijskih parametara sprema otvaranje kancelarije BSC-a Vranje u Bujanovcu i da bi to trebalo da se dogodi krajem septembra.

- I pored nerešenog pitanja finansiranja BSC-a u budućnosti, odlučili smo se na takav korak.

Najveći motiv za ovakvu odluku jeste izražena potreba pripadnika bugarske nacionalnosti za osnivanje kancelarije u toj opštini.

Zajedno sa generalnim konzulom Bugarske u Nišu dr Edvinom Sugarevim i predstavnicima bugarske manjine u Bujanovcu obavili smo sastanak sa predsednikom opštine Šaipom Kamberijem.

Dobili smo njegovu podršku, kao i prostor u okviru Sportskog centra Mladost u Bujanovcu u kojem će biti smeštena kancelarija zahvaljujući direktoru Zoranu Spasiću - kazao je Anačkov za Vranje News.

On je dodao da je zadovoljan ovime i da smatra da im je opština Bujanovac izašla maksimalno u susret".

- U startu smo rešili pitanje kancelarije.

Gospodin Kamberi je predložio da umesto naziva Bugarsko-srpski centar kancelarija u Bujanovcu nosi drugačiji naziv, s obzirom na to da se radi o multikulturalnoj sredini u kojoj žive Srbi, Bugari, Albanci i Romi.

Prihvatio sam taj predlog zato što postoje mogućnosti da se to izvede, jer kancelarija u Bujanovcu neće imati status pravnog lica, već će biti otvorena u vidu kluba vranjskog BSC-a.

Taj predlog sam shvatio dobronamerno; inače da iza toga stoji neki drugi motiv ni po koju cenu ne bih napravio kompromis.

Sve dok postoji udruženje u Vranju nosiće ovaj naziv, svidelo se to nekom ili ne - rekao je Anačkov.

Kandidat za koordinatora bujanovačke kancelarije je Iva Duškov.

- Još nismo detaljno govorili o tome dok se papirološki ne reši status kancelarije.

Ja ću taj deo posla koji je vezan za Bujanovac poveriti najvećim delom koordinatoru, a lično ću nastaviti tamo gde smo stali u Vranju.

Po mom mišljenju, kancelarija u Bujanovcu je nešto što će biti samo plus za sve građane.

Kako će kancelarija u Bujanovcu biti sastavni deo BSC-a, eventualnim gašenjem BSC-a i neobezbeđenjem izvora finansiranja i ona će prestati sa radom - zaključio je Anačkov u izjavi za Vranje News.

Najnovije vesti