AMSS: Drumska mafija hara autoputevima

Vranje - Takozvana "drumska mafija" na autoputu kroz Srbiju namerno podmeće predmete kako bi izazvali havariju na vozilu, da bi se posle toga ti isti ljudi pojavili kao "spasioci" u vidu šlep službi i mehaničara – upozorio je generalni sekretar AMSS Milan Nikolić.

On je za televiziju Prva objasnio da se predmeti postavljaju tako da bi neko naleteo, a zatim se ti što su predmet postavili pojavljuju "kao neko ko rešava problem".

– Takva lažna pomoć na putu zatim vozilo i vozača odvozi u servis kako bi naplatili stvarne ili fiktivne troškove kvara koji mogu da iznose i do 500 evra - precizirao je.

Prema njegovim rečima, mafija koristi različite metode, razrađene godinama.

– To su posipanje ulja, bušenje hladnjaka na benzinskim stanicama i u zaustavnim trakama.

Koriste se i metalnim predmetima koji bi izbušili pneumatike, bave se i podizanjem tzv. češljeva sa nadvožnjaka - rekao je Nikolić.

On je objasnio da vozači koji se kreću autoputem od 120 kilometara na sat ne mogu da reaguju ni preko dana, a kamoli noću kada naiđu na takve prepreke na putu, kao i da vozačima to ne izgleda kao prevara i da su najčešće zadovoljni što su preživeli i on i saputnici.

- Vozač tu iznenadnu pomoć doživi kao "sreću u nesreći", pomoć prihvati ne sluteći da se radi o isplaniranom krivičnom delu.

Odovoze ga u servis gde mu prijavljuju razne kvarove po enormnim cenama - kazao je Nikolić i dodao da vozači shvate da je prevara tek kada čuju za cenu otklanjanja kvara.

Kako kaže, prevaranti tada zauzmu drugi stav i traže od 300 do 500 evra jer su obavili šlepanje i dijagnostiku.

Naveo je da je "reč o uigranoj prevari koja se događa godinama", ali i u zemljama regiona i preporučio vozačima da se, ukoliko se nađu u takvoj situaciji, obrate policiji ili AMSS.

- Ne samo oni koji su u zamci, nego i oni koji primete da se nešto čudno dešava na autoputu neka pozovu AMSS - napomenuo je Nikolić i dodao da su žrtve više stranci nego građani Srbije, budući da se oni lakse snađu u takvim situacijama.

Najnovije vesti