Aleksandra iz Vranja i Olga iz Banje idu na republičko takmičenje recitatora

Olga Milovanović, učenica 2/1 OŠ Predrag Devedžić u Vranjskoj Banji, posle trećeg mesta na opštinskom takmičenju u Vranju, pobedila je u četvrtak u kategoriji mlađeg uzrasta (od 1. do 4. razreda) na Okružnoj smotri recitatora "Pesniče naroda mog" u Surdulici i plasirala se na republičku smotru koja će biti održana u Valjevu.

Plasman za Valjevo obezbedila je i Aleksandra Nedović, učenica Ekonomsko trgovinske škole u Vranju, koja je nedavno bila najbolja na opštinskom, a sada isti uspeh ponovila i na okružnoj smotri.

U kategoriji od 5. do 8. razreda Marija Mihajlović iz OŠ Svetozar Marković u Vranju (druga sa nedavne opštinske smotre u Vranju) osvojila je drugo mesto na okružnom u Surdulici.

Samo prvoplasirani takmičari obezbedili su plasman u Valjevo.

Osim dece iz Vranja, takmičili su se i đaci iz Surdulice, Vladičinog Hana, Bosilegrada, Trgovišta i Bujanovca.

Podsećanja radi, tradicionalna manifestacija Pesniče naroda mog prvi put je ovde organizovana 1969. godine u organizaciji Narodnog univerziteta, a pod pokroviteljstvom grada Vranja.

Ciljevi smotre, kako ističu iz NU, jesu da se kod dece "razviju osećanja za osnovne etičke i estetičke norme koje sadrži poezija, ali i kultivisanje govornog izraza, što sugestivnije iskazivanje misli i osećanja pesnika, popularisanje poezije i širenje kruga recitatora i ljubitelja poezije".

Recitatori se takmiče u tri uzrasne grupe - mlađi (od 1. do 4. razreda osnovne škole), srednji (od 5. do 8. razreda osnovne škole) i stariji uzrast (srednjoškolci).

N.G.

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije vesti