Albanski političari sa juga u EP: Tražićemo uslovljavanje Srbije

Vranje - Delegacija albanskih političara iz Bujanovca i Preševa otputovala je u Strazbur, gde će sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Saveta Evrope razgovarati o "teškom položaju albanske manjine u Srbiji", pišu Bujanovačke.

"Srbija bi na putu ka evropskim integracijama trebalo da bude uslovljena ostvarivanjem prava Albanaca u Srbiji, posebno u opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac," poručila je pred put Ardita Sinani, funkcionerka Partije za demokratsko delovanje iz Preševa i savetnica kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Kao i prethodne posete Americi, boravak u sedištu Evropskog parlamenta finansira vlada u Prištini.

"Tokom tri dana u Strazburu održaćemo dvanaest sastanaka sa najvišim liderima Saveta Evrope i Evropskog parlamenta.

Težak položaj albanske manjine u Srbiji i konstantna diskriminacija, biće glavne teme ovih izuzetno važnih sastanaka", navela je Sinani.

Po njenim rečima, najdugoročnije i najprikladnije rešenje bi bila primena reciprociteta u pravima Srba koji žive na Kosovu i Albanaca u Srbiji.

U delegaciji su koja je otputovala u Francusku su i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, šef Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Lutfiu, njegov prethodnik Ragmi Mustafi i političar iz Preševa Ragmi Mustafa.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...