Albanci sa juga traže pomoć od Severne Makedonije

Vranje - Zamenik predsednika opštine Bujanovac Šćiprim Musliju objavio je na svom Fejsbuk profilu da su on i gradonačelnik Nagip Arifi izneli "probleme sa kojima se suočavaju Albanci u Preševskoj dolini" pred zamenikom premijera Severne Makedonije Artanom Grubijem.

Arifi i Musliju u četvrtak borave u Skoplju kako bi sa sunarodnikom Grubijem, dodao je Musliju, razmatrali mogućnost saradnje između vlade Severne Makedonije i lokalne samouprave Bujanovca.

- Na konsultativnom sastanku, koji je obećavajući, razgovarali smo o iskrenim obostranim odnosima – napisao je Musliju.

Na sastanku sa Bujarom Osmanijem, ministrom spoljnih poslova Makedonije, razgovarano je o problemima sa kojima se suočavaju Albanci na jugu Srbije, "poput popisa stanovništva koji se očekuje sledeće godine, kao i o poteškoćama sa kojima se suočavaju studenti koji studiraju u Makedoniji".

- Zajedno sa gradonačelnikom Arifijem zamolili smo Osmanija da iskoristi svoj autoritet za unapređenje prava i poboljšanje položaja Albanaca u Srbiji.

Osmani se obavezao da će se potruditi da da doprinos kako bi Albanci u Srbiji uživali svoja prava zagarantovana međunarodnim konvencijama koja se nepravedno uskraćuju - napisao je Musliju na svom Fejsbuk nalogu.

Prva zvanična poseta Arifija od stupanja na funkciju predsednika opštine bila je opštini Gnjilane, dok je Musliju nedavno bio na Kosovu gde ga je primio tamošnji ministar odbrane Anton Ćuni.

Najnovije vesti