Albanci sa juga Srbije predaju parlamentarnu listu: Borba za tri mandata

Vranje/Bujanovac - Zajedničku listu sa 11.700 potpisa albanske stranke iz tri opštine sa Juga Srbije - Preševa, Bujanovca i Medveđe - predaće u petak Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).

U petak u ponoć poslednji je rok za predaju lista za parlamentarne (i lokalne) izbore 21. juna, a RIK je do sada prihvatio trinaest lista.

Zajednička lista, koju predvodi lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi ima 5 poslaničkih kandidata i nosi naziv "Demokratska alternativa Albanaca - ujedinjena Dolina".

Jedini albanski predstavnik u odlazećem skupštinskom sazivu je Fatmir Asani, član PDD-a, jedine albanske stranke koja je učestvovala na izborima 2016.

Sada Albanci, zavisno od izlaznosti, mogu da dobiju i tri mandata.

Za jedinstven nastup Albanaca na izborima u Srbiji posebno se založio ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj, koji je u Tirani okupio političke lidere sa juga Srbije početkom godine kada je i postignut dogovor.

Prema zakonskim izmenama iz 2004. godine manjinske partije moraju da pređu samo "prirodni izborni prag" prema kome je jedan skupštinski mandat jednak broju građana koji su glasali na izborima podeljenom sa ukupnim brojem skupštinskih mandata (250).

Najnovije vesti