Aktivisti iz komšiluka i meštani Neradovca: Hoćemo da nam deca budu bezbedna u saobraćaju

Zajedničku inicijativu za unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju na području sela Neradovac nadomak Vranja, predali su u ponedeljak na pisarnici Gradske uprave Vranje predstavnici udruženja Aktivisti iz komšiluka i meštani ovog sela.

Inicijativu je podržao 181 meštanin Neradovca.

Pismo podrške poslala je i uprava OŠ Svetozar Marković, čije se izdvojeno odeljenje nalazi u Neradovcu.

"Početak školske godine predstavlja važan trenutak u životu svakog deteta, ali i njegovih roditelja.

Inicijativa koju podnostimo ima za cilj unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju, a težnja da deca žive i odrastaju u bezbednoj sredini predstavlja jedno od najosnovnijih prava modernog društva", piše u tekstu inicijative.

Zbog toga, dodaje se, pokretači inicijative koriste ovaj trenutak da ukažu "da je bezbednost dece u saobraćaju na jednom delu putanje koju deca svakodnevno koriste na putu do škole, a koja prolazi duž magistralnog puta Vranje - Bujanovac, izuzetno ugrožena".

"Ova deonica putanje duga je 70 metara i prolazi pored Hrama Svetog Đorđa u Neradovcu.

Na ovoj deonici puta prosečna brzina kretanja vozila je između 80 i 100 km/h.

Postojeći trotoar je asfaltiran u širini od 80 centimetara, a ostalih 60 su urasali u travu i žbunje.

U ovakvoj situaciji, deca neretko koriste i sam kolovoz za kretanje, što predstavlja veliku pretnju po njihovu bezbednost", navodi se.

Na slici uz ovaj tekst prikazana je "situacija na terenu i putanja dece do škole sa označenim deonicama", dodaju pokretači inicijative.

"Udruženje Aktivisti iz komšiluka, kao organizacija kojoj je cilj stvaranje bolje i bezbednije lokalne sredine, preuzela je na sebe odgovornost da artikuliše i prosledi na dalje postupanje želju meštana Neradovca da svojoj deci obezbede siguran put od kuće do škole.

Zahtev koji se iskazuje ovom inicijativom je postavljanje zaštitne ograde za pešake (identične onim u zonama škole) duž kritične deonice i završetak trotoara kako bi on mogao da se koristi u svom punom kapacitetu", zaključuje se u saopštenju.

Najnovije vesti