Šumarac: Članska karta SNS je zamena za znanje i diplomu FOTO/VIDEO

Kao neko ko je trideset pet-šest generacija izveo na Građevinskom fakultetu kažem da su mladi videli da će u sektoru građevinarstva uglavnom raditi Kinezi, Azerbejdžanci, a naši nažalost moraju da idu u Sibir, u Afriku, a oni koji imaju više sreće odu i do Nemačke.

Videli su da samo treba da kupe kartu u jednom pravcu i da napuste ovu zemlju - rekao je potpredsednik Demokratske stranke (DS) i predsednik Gradskog odbora demokrata za Beograd Dragoslav Šumarac, na protestnom skupu "1 od 5 miliona" koji je održan u subotu u Vranju.

Skup je održan povodom obeležavanja šest meseci od prvog beogradskog protesta protiv režima Aleksandra Vučića.

On je pred nekoliko desetina okupljenih Vranjanaca poručio da „da borba protiv režima mora da se nastavi“.

- Da nije bilo protesta, ne bi bio ovakav ni izveštaj Evropske komisije o stanju u parlamentarizmu, pre svega, i o načinu rada parlamenta gde poslanici vladajuće koalicije daju sijaset besmislenih amandmana kako opozicija ne bi imala vremena za diskusije u parlamentu – rekao je Šumarac, dugogodišnji profesor na Građevinskom fakultetu i bivši ministar.

Istakao je da se u izveštaju organizacije Freedom house navodi da „sloboda medija u Srbiji praktično i ne postoji“.

Situacija u državi je, dodao je, takva da je članska karta Srpske napredne stranke zamena i za znanje i za diplomu i za stručnost.

On je dodao da u sklopu protesta "postoji samo jedan cilj".

- A, to je da ova nakaradna vlast i Vučić odu što pre.

Smenili smo Jutku, smenili smo Simonovića, i Babića, nastaviće se to dalje.

Kada je bilo reči o Kosovu, vidimo da on uvede vanredno stanje, pa borna kola, avioni, nadleću tamo kod Raške, Kraljeva i tako dalje, a ovi prebijaju naše ljude u Zubinom Potoku.

Tako je bilo i sa poplavama.

Kaže, uvedena vanredna situacija, a u Lučanima se 2014. godine desilo isto što i sada – ističe Šumarac.

"Budućnost Srbije" odgovor na proteste

Šumarac je kazao da je kampanja "Budućnost Srbije" pokrenuta "zbog ovih protesta“.

- Videli smo šta je bila budućnost Srbije nakon njegove vladavine sa Šešeljom, Miloševićem. Još hoće da podseća na pokojnog premijera Zorana Đinđića. Bio sam u toj vladi, i on nema pravo da pomene Zorana Đinđića. Prvo, jer su mu radili o glavi, a drugo zbog njegove vladavine su uvedene i sankcije, izbacili su nas iz Ujedinjenih nacija, iz Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke. Sve je to Zoran uspeo da vrati. Pod ovom njihovom vladavinom, kao što smo videli, nafta je bila 2012. godine oko devedeset pet, devedeset šest dinara, sada je 160 dinara. Kukuruz je bio 24 dinara, sada je 18. Znači, poljoprivrednici, zemljoradnici su unakaženi – naveo je Šumarac.

Na ovom skupu nije bilo protestne šetnje.

Građanima su deljeni flajeri sa zahtevima na kojima piše: „Tražimo ostavke kompletnog gradskog rukovodstva“; kao i „10 od 5 miliona razloga za ostavke“.

J. Ristić

Najnovije vesti