Šta sve znamo o otvaranju granica za građane Srbije

Vranje/Beograd - Vest da je Savet Evropske unije preporučio državama članicama da otvore granice za građane 15 zemalja koje nisu članice, među kojima je i Srbija, zasenila je neizvesnost nakon što je nekoliko zemalja, poput Nemačke, objavilo da zabrana ulaska ostaje na snazi, piše BBC na srpskom.

Ukoliko ste zbunjeni i ne znate kuda možete, a kuda ne možete da putujete iz Srbije - niste jedini.

Preporuka Saveta EU nije obavezujuća i konačnu odluku o otvaranju granica donosi svaka država članica ponaosob.

Nemačka je meću prvima objavila listu zemalja koje nisu članice Evropske unije, a čiji građani mogu da uđu u zemlju, međutim, na njoj nije bilo Srbije.

Ipak, kasnije je Ambasada Nemačke u Beogradu saopštila da od 2. jula počinje sa ublažavanjem mera na granicama za državljane Srbije.

- Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke, kao i srpskim državljanima u cilju poslovnog ili nužnog porodičnog putovanja, ulazak u Nemačku će biti dozvoljen pod ovim dole navedenim pretpostavkama", piše na sajtu ambasade gde se navode uslovi putovanja.

Putnici koji su se iz Srbije 1. jula zaputili ka Grčkoj preko graničnog prelaza Evzoni na granici sa Makedonijom, javili su da im je posle 10 časova ujutru zabranjen ulaz, prenose mediji.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova je kasnije u toku dana objavilo da građani Srbije ipak mogu da uđu u Grčku, ali samo preko Bugarske i graničnog prelaza Promahonas.

Da li možete u Grčku i koja pravila su na snazi?

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Saničić rekao je za B92 da za turiste iz Srbije 1. jula do kasnijih prepodnevnih časova nije bilo problema na graničnom prelazu Evzoni između Severne Makedonije i Grčke. Sve dok pravila nisu promenjena.

- Od 11 sati imam informaciju da je prelaz zatvoren s obzirom na to da je stiglo obaveštenje da samo nosioci EU pasoša mogu da prođu. Mi se nadamo da će to u toku dana biti ispravljeno - rekao je Saničić.

To se do sada nije desilo. Ipak, B92 prenosi da je od ambasade Srbije u Atini dobio potvrdu da će Evzoni ostati zatvoren do 15. jula.

- Jedino zvanično je da će drumski granični prelazi za ulaz iz Severne Makedonije u Grčku biti zatvoreni do 15. jula. Nakon toga će ovo pitanje ponovo biti razmatrano i može doći do otvaranja, ili novog produženja roka, u zavisnosti od situacije - prenosi B92.

Ministarstva spoljnih poslova Grčke objavilo je da građani Srbije u zemlju mogu da uđu preko prelaza Promahonas na granici sa Bugarskom, kao i da je obnovljen avio saobraćaj na svim aerodromima, prenosi agencija Beta. Putnici koji putuju u Grčku moraju da popune onlajn obrazac 48 sati pre ulaska u zemlju, a obrazac je dostupan na zvaničnom sajtu. Pri dolasku putnici mogu biti nasumično izabrani za testiranja na COVID-19 i moraće da prate uputstva Generalnog sekretarijata za civilnu zaštitu.

Koje su još države objavile nove mere za građane Srbije?

U Nemačku mogu samo oni sa vizama ukoliko planiraju da trajno ostanu. Karantin u trajanju od 14 dana obavezan je za sve građane Srbije kojima je po novim merama dozvoljen ulazak u Nemačku, saopštila je Ambasada Nemačke u Beogradu.

- Za sva druga putovanja koja nisu preko potrebna ostaju na snazi ograničenja kretanja za ulazak u Nemačku zbog povećanog broja novozaraženih u Srbiji - objavila je Ambasada.

Austrija je izdala upozorenje za svoje građane koji nameravaju da putuju u države Zapadnog Balkana, koje nisu deo Evropske unije, a zabrana ulaska za državljane Srbije ostaje na snazi.

Za osobe za austrijskim državljanstvom obavezan je karantin nakon povratka za prostora Zapadnog Balkana ili negativan test na korona virus.

Srbija ostaje na listi rizičnih zemalja i u Švajcarskoj.

Švajcarska savezna vlada objavila je da će od 20. jula otvoriti granice za državljane 13 zemalja van Evropske unije, ali na toj listi nema Srbije.

Za razliku od Švajcarske, državljani Srbiji od 4. jula mogu da putuju u Švedsku bez ikakvih ograničenja.

Od istog datuma državljanima Srbije biće dozvoljeno da putuju u Španiju.

Od 10. jula, državljani Srbije mogu da putuju i u Veliku Britaniju i po dolasku neće morati u dvonedeljni karantin.

To važi za one srpske državljane koji 14 dana pre ulaska u Veliku Britaniju nisu bili u nekoj od zemalja koja nije na spisku država kojima je dozvoljen ulaz bez karantina.

Centar za izdavanje britanskih viza u Beogradu počeo je sa radom nakon pauze zbog epidemioloških uslova.

I mađarske granice otvorene su za građane Srbije.

Sve zemlje navode da će se mere menjati na dve nedelje zavisno od epidemiološke situacije.

Kuda možemo, a kuda ne možemo da putujemo?

Još uvek nema podataka iz svake evropske zemlje. Savet Evropske unije preporučio je da se putovanje u zemlje članice Evropski unije dozvoli državljanima sledećih zemalja: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina (zavisno od mera koje Kina bude uvela za stanovnike Evropske unije). U preporuci se ističe da je spisak načinjen u skladu sa epidemiološkom situacijom u datim zemljama. Preporuke nisu obavezujuće i svaka država samostalno odlučuje o granicama. Kriterijumi na osnovu kojih je sastavljen ovaj spisak zemalja su epidemiološka situacija i mere koje konkretna država preduzima u borbi sa epidemijom, a preporuka je da se spisak ažurira na svake dve nedelje.

Gde možete na more?

Granice Crne Gore ostaju zatvorene za državljane Srbije, ali možemo u Hrvatsku, Bugarsku, Grčku...

Letovanje u Hrvatskoj za sada deluje najizvesnije, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje navodi da će se mere za ulazak menjati na svake dve nedelje u zavisnosti od epidemiološke situacije.

I dok je letovanje u Crnoj Gori ili Sloveniji i dalje neizvesno jer je državljanima Srbije zabranjen ulaz, Italija je od 1. jula otvorila granice.

Ipak, u Italiju na more možete samo ukoliko planirate da ostanete duže od dve nedelje, jer je Ambasada Italija saopštila da je ulazak u zemlju moguć uz obaveznu samoizolaciju i medicinski nadzor u trajanju od 14 dana.

Državljani Srbije od početka juna mogu slobodno da putuju u Bugarsku.

Hrvatska, Bosna , Makedonija

Mnoge države su najavile da će mere menjati na dve nedelje, a zavisno od epidemiološke situacije. Granice Crne Gore i Slovenije ostaju zatvorene za državljane Srbije. Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je listu zemalja čijim stanovnicima je dozvoljen ulaz u Hrvatsku. Među njima nije Srbija, međutim stanovnici Srbije mogu u Hrvatsku ukoliko ispunjavaju uslove navedene na sajtu Civilne zaštite Hrvatske. Iz Srbije u Hrvatsku mogu zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima, osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje. Ulaz je dozvoljen je prekograničnim radnicima, prevoznicima robe, policijskim službenicima, službama i timovima Civilne zaštite, osoblju međunarodnih organizacija. Dozvoljena su i turistička i poslovna putovanja u Hrvatsku, ali je potreban dokaz o svrsi putovanja. Dozvoljen je ulazak i osobama koje putuju zbog školovanja, smrtnih slučajeva u porodici ili odlaska na sahranu. Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova preporučuje najavu ulaska u zemlju preko zvaničnog sajta, a sve najnovije informacije o tome šta je potrebno kao dokaz za ulaz u Hrvatsku moguće je naći na sajtu. Granice Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Bugarske otvorene su za državljane Srbije. Ipak, Komisija za zarazne bolesti Severne Makedonija najavila je da će razmotriti ponovno zatvaranje granica za državljane Srbije.

Najnovije vesti