Šta se nudi osnovcima kada je reč o udžbenicima

Marketinški tekst

Vranje - Iako do početka školske godine ima nešto manje od dva meseca, to vreme će, verovali ili ne, proleteti za tren. Ukoliko već niste opremili osnovce za novu školsku godinu, ovo je vreme kada uveliko planirate velike nabavke udžbenika, svesaka, olovaka, pribora za likovno i druge neophodne opreme koja će se koristiti već u prvim danima septembra.

Koji sve izdavači imaju dozvolu za štampanje udžbenika

Za razliku od nekih prošlih vremena, kada su postojali udžbenici samo jednog izdavača - Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva - danas se na tržištu nalazi veliki broj izdavača koji imaju dozvolu Ministarstva prosvete da štampaju udžbenike za osnovnu školu.

Na sajtu Ministarstva prosvete možete da pronađete Katalog udžbenika za narednu školsku godinu, kao i prošle kataloge počev od školske 2015/2016. godine, sa Dopunom kataloga udžbenika. U Katalogu se nalaze svi izdavači koji imaju dozvolu za izdavanje udžbenika.

Neki od ovih izdavača imaju dozvolu za izdavanje udžbenika samo za određene predmete kao što je npr. muzička kultura, likovna kultura, tehničko obrazovanje ili strani jezik, dok su drugi proširili svoj asortiman i pokrivaju sve predmete koji se uče u osnovnoj školi. Danas učitelji i nastavnici imaju zaista veliki izbor i mogu da odaberu ono za šta smatraju da će na najkvalitetniji način pomoći učenicima da savladaju gradivo. Izbor je zaista bogat, pa tako recimo na tržištu udžbenika postoji više od deset bukvara različitih izdavača, za razliku od generacija koje su pohađale osnovnu školu pre dvadeset i više godina, koje pamte bukvar Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva sa plavom pticom na naslovnoj strani, koji je tada bio jedini u upotrebi.

Na koji način se vrši odabir udžbenika u osnovnim školama

Udžbenici koje je Ministarstvo prosvete odobrilo za korišćenje u nastavi se u skladu sa Zakonom o udžbenicima uvršćuju u Katalog udžbenika do 1. februara i mogu da se koriste u narednoj školskoj godini. Najkasnije do 15. februara Katalog se postavlja na zvaničan sajt pomenutog ministarstva i objavljuje u Službenom glasniku Republike Srbije - Prosvetnom glasniku. Nakon toga škole pojedinačno biraju udžbenike za svaki predmet u svakom razredu, a odluku o izboru donosi nastavničko veće na predlog stručnih veća za oblast predmeta. Sva odeljenja istog razreda iste škole po pravilu će koristiti isti udžbenik za određeni predmet, a školama je zabranjeno korišćenje udžbenika koji nisu uvršteni u Katalog.

Gde nabaviti udžbenike za osnovnu školu

Pre nego što krenete u nabavku udžbenika za osnovnu školu treba da znate da svaka škola koristi udžbenike različitih izdavača, odnosno da gotovo i ne postoje dve škole čiji se izbor udžbenika u potpunosti poklapa. Retko koja škola danas koristi udžbenike samo jednog izdavača, već se obično kombinuju dva, tri ili više, u zavisnosti od toga koje udžbenike je odabrala za određeni predmet.

Kao što je gore navedeno, već u prvom kvartalu kalendarske godine osnovne škole imaju spisak udžbenika za narednu školsku godinu, a mnogi isti taj spisak postave i na svoju internet prezentaciju. Ukoliko ste propustili da nabavite spisak udžbenika, možete prvo tu da pogledate, a zatim i da se raspisate kod roditelja drugih učenika koji idu u školu sa vašim detetom ili da, prosto, potražite u školi.

Kada ste nabavili spisak udžbenika i izdavača, vreme je da se krene u potragu. Nekada su se udžbenici naručivali preko škole i otplata se vršila na rate, avansno, a mnogi su odustali od toga i kupuju lično u knjižarama. Iako to ima svoje prednosti, ima i mane, pa tako može da se desi da dugo čekate u redu, posebno kada se približi nova školska godina jer tada svi kreću u nabavku. Mana je i ta što knjižare možda neki udžbenik nemaju na lageru i morate da tražite dalje ili da čekate po desetak dana. Da ne pominjemo koliko je teško tegliti sve to, ukoliko nemate auto.

Kupovina udžbenika preko interneta

Na internetu je danas sve, pa tako i udžbenici! Godina je 2022. i stvarno nema potrebe za gubljenjem vremena u redovima, nošenjem tereta i slično kada sve to može da se naruči onlajn i da vam stigne na kućnu adresu. Iako je kupovina preko interneta zaživela i kod nas, posebno za vreme pandemije kada nam je kretanje bilo ograničeno, a svaki kontakt rizičan, mnogi i dalje imaju strah od onlajn kupovine, plašeći se da će biti prevareni. Razloga za strah nema jer vam se nudi nekoliko opcija plaćanja, pa tako ukoliko ne želite da plaćate ništa unapred platnom karticom ili uplatnicom, možete da platite pouzećem, kada vam kurir donese udžbenike.

Kada je reč o onlajn kupovini udžbenika, postoje dva načina. Jedan je poručivanje direktno sa sajta izdavača, a drugi preko neke od onlajn knjižara. Poručivanje sa sajta izdavača će vam možda naizgled delovati povoljnije, ali računajte na to da škola vašeg deteta koristi udžbenike u proseku tri izdavača, tako da kod jednog nećete moći da kupite sve potrebne udžbenike. Ako budete naručivali od svakog izdavača posebno, nekoliko puta ćete morati da plaćate troškove dostave, što se nikako ne isplati. Poručivanje udžbenika preko neke od onlajn knjižara je svakako bolje rešenje, s obzirom na to da ćete na jednom mestu pronaći sve što vam je potrebno. Neke od onlajn knjižara imaju određene pogodnosti kao što je npr. besplatna dostava ukoliko poručite udžbenike u vrednosti većoj od neke sume, tako da ćete na taj način moći i da uštedite.

Komentari

Савезнице у Другом светском рату и непријатељи Србије ,Немачка,Хрватска и Словенија нам продају уџбенике ЗА НАШУ ДЕЦУ, по својим програмима из историје,српског језика ..-да није трагично,било би стварно смешно!!!

Najnovije vesti