Škodrić o početku rada mamografa: Stekli se uslovi za punu prevenciju raka dojke

Početkom rada digitalnog mamografa u Vranju stekli su se uslovi da se u potpunosti posvetimo prevenciji koja je jedna od najskupljih grana u medicini, izjavila je u petak u Vranju direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Obilazeći kabinet sa digitalnim mamografom za ranu dijagnostiku raka dojke, deo radiološke službe sa skenerom i renovirani deo vranjske bolnice, ona je izrazila zadovoljstvo onim što je videla.

"Cilj državnog rukovodstva je da kvalitet zdravstvene zaštite građana bude ujednačen i da svima budu dostupne moderne metode lečenja.

Danas su podjednako oduševljeni i pacijenti i zdravstveni radnici.

Ovo je najsavremeniji mamograf koji daje najbolji kvalitet snimka, što predstavlja veliko olakšanje za zdravstvene radnike, za tačnost rezultata, a samim tim i za građanke ovog kraja, znajući da ka Vranju gravitira do 250.000 pacijenata sa krajnjeg juga Srbije", kazala je Škodrić.

Ona je dodala da su radiolozi i tehničari završili obuku.

"Edukaciju mora da prođe još određeni broj zdravstvenih radnika, kako bi mogli da rade u punom kapacitetu.

Pored digitalnog mamografa Služba radiologije poseduje i 16–slajsni skener, a do kraja godine biće instaliran i 64–slajsni skener koji je stigao.

Ovde se završava i prostor za magnetnu rezonancu koja treba da stigne.

Na taj način Vranje dobija kompletan najsavremeniji dijagnostički centar, tako da neće više biti potrebe da građani odlaze ka drugim, većim kliničkim centrima", navela je Radojević Škodrić.

Gradonačelnik Vranja u ostavci Slobodan Milenković izrazio je zadovoljstvo, jer grad dobija sve što je potrebno za ranu i pravovremenu dijagnostiku.

"Nabavkom magnetne rezonance dobićemo savremeni dijagnostički centar.

Zaista sam srećan i zadovoljan što je i digitalni mamograf počeo da radi, tako da sada naše sugrađanke neće morati da idu van Vranja kako bi radile ove preglede.

Iz ugla lokalne samouprave nastavićemo i dalje da pomažemo u smislu rekonstrukcije bolnice.

Takođe, razgovarali smo o rekonstrukciji Dečjeg odeljenja, ali i Doma zdravlja, kao i svih ostalih paviljona koji čekaju rekonstrukciju", istakao je Milenković.

Direktor ZC Vranje Saša Đorđević potencirao je da je značajno da država misli na lokalne zdravstvene centre.

"O značaju mamografa govori činjenica da ovaj aparat vredi 40 miliona dinara, a još je vrednije što ćemo na vreme moći da otkrijemo promene i pravovremeno reagujemo.

Nadamo se da će se podrška nastaviti", rekao je Đorđević.

Obilasku Bolnice prethodio je sastanak direktorke RFZO sa predstavnicima grada, Zdravstvenog centra i kolegijumom načelnika ove zdravstvene ustanove.

Razgovaralo se ne samo o preventivnim pregledima, već i drugim temama od značaja za unapređenje rada ZC Vranje.

Komentari

To je lepa vest, samo da se ne desi da posle 2 meseca, mamograf vise ne radi, pokvario se.

Jedno pitanje za direktore, drzavne sekretare, ministre....zasto se ne donese ili ne primeni zakon koji zabranjuje da doktor koji radi u drzavnom sektoru ne moze u isto vreme raditi u privatnom.
Brzo ce se ovaj mamograf pokvariti!

Pored opreme potrebno je i znanje da se ista koristi. To je kao da ti kupe kola, a ti ne znaš da voziš.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...