Šesto takmičarsko veče Borinih pozorišnih dana: Ptice FOTO

Pozorišno ostvarenje Ptice, koji je po istoimenom Aristofanovoj komediji adaptirao i režirao Kokan Mladenović, izvedeno je poslednje, šeste takmičarske večeri 43. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Jedna od nagrada festivala (dramatizacija teksta), o kojima odlučuje žiri, otišla je Kokanu Mladenović, koji je i reživao ovu predstavu.

Predstava je od publike dobila ocenu 4,74 (glasovima publike najbolja predstava ovogodišnjeg festivala je Naš razred Narodnog pozorišta u Beogradu).

Predstava Ptice nastala je u produkciji Mađarskog državnog pozorišta Čiki Gergej u Temišvaru u Rumuniji.

Ptice su, kako je naveo reditelj Kokan Mladenović, "prva realizovana utopija u istoriji umetnosti".

Pisteter i Euelpid, dva junaka, bežeći od beskrajnog Peloponeskog rata, prave idealnu zajednicu sa pticama, verujući da tako mogu da prevaziđu sve probleme sveta koji se raspada pred njihovim očima.

Sličnost sa današnjicom prožima scenu i publiku, zabavlja ali i plaši, poziva na refleksiju, lucidnost i odgovrnost za našu budućnost, od koje nas odvaja samo oblak što može bilo kad da padne, kao ranjeni galeb u blato.

Svet ptica je brbljiv, ne može se pokoriti ni organizovati", piše u katalogu u najavi za ovo ostvarenje.

U predstavi igra dvadesetak glumaca Mađarskog državnog pozorišta Čiki Gergej iz Temišvara.

Koreagorafija je delo Andreja Kuleševića, scenografiju je uradila Marija Kalabić, kostime Tatjana Radišić, a muziku Irena Popović i Serda Arpad.

Ovim ostvarenjem završen je takmičarski program 43. Borinih pozorišnih dana.

Najnovije vesti