Šest miliona za tridesetak poljoprivrednih projekata u Vranju

U Vranju su u četvrtak predstavljeni rezultati Lokalnih fondova za razvoj poljoprivrede, koji su u proteklom periodu osnovani širom Srbije, u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Regionalnim razvojnim agencijama.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković zahvalio se predstavnicima fondacije što su "u lokalnoj samoupravi prepoznali pouzdanog partnera" i izrazio nadu da će se saradnja nastaviti i u godinama koje dolaze.

Vranje je bio četvrti grad nakon Čajetine, Svrljiga i Prijepolja, koji je osnovao fond za podsticaj poljoprivredne proizvodnje.

Ukupna vrednost fonda iznosila je 6 miliona dinara, od kojih je grad Vranje izdvojio 5, a Fondacija Ana i Vlade Divac milion dinara.

"Nakon prvog javnog poziva za dodelu sredstava iz Fonda, ovu pomoć iskoristilo je 18 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa područja grada Vranja, realizujući svoje inovativne ideje u oblasti poljoprivrede.

U četvrtak je još 15 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava dobilo ugovore, čime je realizovan i drugi javni poziv za korišćenje sredstava Fonda.

Kao gradonačelnik, veoma sam ponosan što je grad Vranje među prvima u zemlji osnovao Lokalni fond za razvoj poljoprivrede, koji predstavlja još jednu podsticajnu meru i nastavak naše podrške razvoju sela i ruralnih mesnih zajednica.

Tim pre, jer grad Vranje nikad više nije ulagao u seosku infrastrukturu nego sada.

Verujem da svim ovim potezima ohrabrujemo ljude, posebno mlade, da ostanu na selu jer se od poljoprivrede i te kako može dobro živeti’’, rekao je Milenković.

Uroš Delić, menadžer projekta Fondacije Ana i Vlade Divac prezentovao je rezultate devet osnovanih lokalnih fondova za razvoj poljoprivrede, dok su gradski većnik za poljoprivredu Nebojša Stamenković i direktorka RRA Pčinjskog okruga, Bojana Tasković, prezentovali Lokalni fond u Vranju.

Održana je i panel diskusija u kojoj su učestvovali Dragana Stojanović, direktorka RRA Jug, Dragan Mančev, zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad, Vladimir Babić, predsednik opštine Prijepolje, Stojan Raičević, predsednik komisije budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede opštine Brus i Slavno Lukić, direktor RRA Zlatibor.

Najnovije vesti