Šarićevi prisluškivani razgovori: Ko je Amigo iz Vranja

Na suđenju Darku Šariću u Specijalnom sudu u Beogradu, tužilac Saša Ivanić ispitivao je Šarića o dva razgovora koja je vodio sa optuženim Bobanom Stojiljkovićem iz Vranja, za koga je tokom čitavog postupka tvrdio da se ne poznaju, objavio je portal Krik detalje sa suđenja.

- Eto, čuli smo se ta dva puta.

Spojio me je sa njim Bojan (Stanojković).

Da sam znao da je takav borac, sreo bih se s njim i ranije - rekao je Šarić o Đuri.

Na tužiočevu primedbu da Stojiljkovića u razgovoru oslovlja sa „amigo“ i da zvuče blisko, Šarić je ispričao da mu je rečeno da ga tako oslovi.

- Sad mi samo recite šta smo to uradili Stojiljković i ja?

Za koje delo nas teretite ovim razgovorom - dodao je Šarić.

Članovi grupe u razgovorima i SMS prepisci spominju izvesnog Milutina, čiji identitet tužilaštvo nije uspelo da otkrije.

Šarić je tokom suđenja naveo da je u pitanju jedan političar, ne želeći da ga imenuje.

- "Zvao me ovaj, rekao da Milutinu daš ova dokumenta“, „Ova dokumenta što su stigla prvo daj Milutinovim“, „Hitno je da Kućica da 1.000 evra ovim Milutinovim“ , neke su od poruka koje su razmenjivali članovi grupe.

Poruke, međutim, dobijaju drugi smisao, ako se u obzir uzme tvrdnja tužilaštva da su dokumenta zapravo bili šifra za novac.

- Dok sam bio u bolnici, ovaj Milutin je slao papire za neku firmu“ - rekao je Šarić i odbio da kaže o kojoj se firmi radi.

Šarić je u julu 2015. osuđen na 20 godina zatvora, međutim, presudu je ukinuo Apelacioni sud i naložio novo suđenje. Nekoliko puta suđenje je počinjalo ispočetka zbog izmena članova sudskog veća. Od početnog sastava tročlanog veća ostao je samo predsedavajući sudija Siniša Petrović. Iako je svaki put najavljivano da izmene sudija neće naškoditi procesu niti ga usporiti, to se u praksi nije pokazalo kao istinito. Nove sudije morale su da se upoznaju sa obimnim predmetom, a odbrana je svaki put zahtevala da se pojedini dokazi ponovo pregledaju.

Šariću i njegovoj grupi sudi se već sedam godina zbog šverca kokaina iz zemalja Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Članovi grupe bili su pod istragom od 2008, a policija ih je prisluškivala i pratila njihovo kretanje. Grupa je pohapšena u oktobru 2009. u akciji Balkanski ratnik.

Upravo u tom periodu nastali su ovi snimci, koji su značajni dokazi tužilaštva. Osim snimaka, za istragu i podizanje optužnica, bila su ključna i trojica svedoka saradnika, koji su do detalja opisali šta je bilo čije zaduženje u okviru posla sa kokainom.

Suđenja su mnogo puta odlagana iz različitih razloga, pa i zato što je Šarić u aprilu otkazao punomoćje svojim advokatima, zbog čega je tužilac Ivanić tvrdio da je to strategija odbrane da se postupak odugovlači, a Šarić pusti iz pritvora.

Sudija Petrović najavio je da se suđenje privodi kraju i da bi u septembru trebalo da se iznose završne reči.

Suđenje je prethodnih mesec dana bilo zatvoreno za javnost zbog saslušanja svedoka saradnika.

Bojana Pavlović

Šarić vratio advokate

Šarić je na suđenju u aprilu otkazao punoćje svojim advokatima zbog čega mu je dodeljen advokat po službenoj dužnosti Goran Jovandić. Jovandić je odmah zatražio da se suđenje odloži da bi imao vremena da se upozna sa predmetom. Izračunao da u predmetu ima 25.000 stranica i da mu treba godinu dana da se dobro pripremi za ovaj slučaj. Sudija Petrović dao mu je dva meseca – do juna. Šarić je danas odlučio da ponovo angažuje svoje advokate koje, interesantno, nije otpustio u drugom predmetu u kom mu se sudi.

Najnovije vesti