Šarčević Hasaniju: Kakva prava imaju srpska deca u Albaniji

Vranje/Beograd/Bujanovac - Poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Skupštini Srbije Fatmir Hasani upitao je tokom skupštinske rasprave u četvrtak da li treba sačekati novu vladu u Prištini da bi Albanci na jugu Srbije imali recipročna prava kao Srbi na Kosovu, na šta je reagovao ministar prosvete Mladen Šarčević koji je "ispravio" Hasanija poručivši da reciprocitet može da se odnosi samo na prava Srba na severu Albanije, javlja RTS, a prenose Bujanovačke.

Hasani je, tokom rasprave o amandmanima na Zakon o dualnom obrazovanju, stavio primedbu da udžbenici na albanskom jeziku još nisu spremni i rekao da "albanskoj nacionalnoj manjini preostaje da čeka novu vladu na Kosovu kako bi obezbedili recipročna prava", koja, kaže, "imaju i Srbi na Kosovu".

Ministar Šarčević je odgovorio da je za udžbenike na albanskom zadužen Nacionalni savet albanske nacionalne manjine, ali i upitao kakva prava imaju srpska deca na severu Albanije.

Šarčević je naveo da pitanje udžbenika za albanske đake koči Nacionalni savet nacionalne manjine Albanaca, kao i da je sa srpske strane urađeno sve.

- Pitam i sebe i vas, a pitao sam i u Bujanovcu, pitam u Briselu, pitao sam u Beogradu na konferenciji – kakva to prava imaju srpska deca u severnoj Albaniji - istakao je ministar.

On je dodao da će približavanje Albanije Evropskoj uniji, kao i Severne Makedonije, te poglavlja 23 i 24, naterati te zemlje u okruženju "da dostignu bar deo standarda koji je Srbija dostigla i pruža svima za primer".

Ministar je napomenuo da u Srbiji ima 27 saveta nacionalnih manjina, a da je izmenom Zakona o udžbenicima formirano telo – Centar za niskotiražne udžbenike, što znači da su, bez obzira koliki je broj đaka na bilo kom jeziku, nacionalna tela dužna da pripreme materijal.

PRAVA DECE U BUJANOVCU I PREŠEVU

Poslanik SPS Đorđe Milićević na ministrovo izlaganje dodao je i pitanje kakva prava srpska deca imaju u Preševu i Bujanovcu.

- Jako je dobro da imamo konstruktivan pristup i da Srbija i dalje želi da gradi dobrosusedske odnose bez obzira na nerazumevanje drugih - kazao je Milićević.

Hasani je naveo i da su dobri svi pripremljeni amandmani, kao i Zakon o regulisanju profesija i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, ali da se Albanci u Srbiji pitaju koje to profesionalne kvalifikacije treba da imaju da bi mogli da se zaposle u državnim organima i institucijama.

Dodao je da je PDD tri i po godine zajedno sa SVM u poslaničkom klubu i tvrdi da "do sada nisu uspeli da reše nijedan životni problem Albanaca".

Najnovije vesti