ŠAF obeležio 35 godina postojanja: Škola animacije, znanja i životnog iskustva

Svečanom akademijom i promocijom monografije vranjska Škola animiranog filma (ŠAF) proslavila je u četvrtak 35 godina postojanja i rada u Pozorištu Bora Stanković.

Direktorka ŠAF-a Jasmina Stojanović istakla je da će škola u svoju filmografiju uskoro upisati 350. film.

"Za 35 godina 350 filmova.

Zanimljivo je još i to da mi zapravo ove godine imamo još jedan jubilej.

ŠAF postoji 35 godina, ali proteklo je tačno 25 godina od organizovanja prve radionice i početka organizovanja internacionalnih manifestacija iz oblasti animiranog filma u našem gradu.

Pričamo o animiranim filmovima, ali nije ŠAF samo crtanje i pravljenje filmova već mesto gde se stiču mnogo šira znanja i životna iskustva.

Ovo je posao koji je i izuzetno odgovoran, jer kroz rad sa decom uzimamo učešće u njihovom odrastanju i vaspitavanju.

Na neki način mi oblikujemo njihove ličnosti, utičemo na njihova zanimanja i formiramo uglove iz kojih oni gledaju na svet umetnosti i filma ali i na svet uopšte", rekla je Stojanović.

Čestitajući jubilej u ime rukovodstva grada Vranja, predsednik Skupštine Dejan Trajković, rekao je "da su vizija i entuzijazam koje su te 1987. godine imali članovi Кluba ljubitelja filmske umetnosti, a pre svega predsednik kluba doktor Vukašin Antić i Miroslav Simonović, iznedrili ŠAF - Školu animiranog filma koja je postala sinonim za animaciju ne samo na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije, već i sveta".

"Grad Vranje ponosi se svojom Školom animiranog filma i spreman je, kao i do sada, da podrži sve njene aktivnosti" istakao je Tričković.

O monografiji koja je objavljena povodom 35 godina postojanja i rada ŠAF - a govorila je autorka Nela Ćurčija.

Ona je naglasila da nije bilo lako izdvojiti najvažnije momente proteklih 35 godina i smestiti na 250 strana.

"Za nas je sve važno. Svaki crtež, svaka karikatura, pesma, tekst, čestitka, nagrada", rekla je Ćurćija.

Alma Rizvanović, posebni savetnik resornog ministarstva, naglasila je da je vranjski ŠAF jedinstvena škola animacije u Srbiji i da će kao takva uvek imati podršku resornog ministarstva.

Povodom jubileja zahvalnice za nesebičnu pomoć u radu Javne ustanove Škola anomiranog filma dobili su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja.

Za počasne članova ŠAF –a proglašeni su Stevica Živkov, Božidar Zečević i Miroslav Simonović, koji se i zahvalio u ime nagrađenih.

Obeležavanje jubileja završeno je otvaranjem izložbe iz bogate arhive ŠAF – a.

Komentari

Nekada je Šaf nešto značio ali vreme je učinilo svoje.Nisu uspeli da prate trendove crtanih filmova u svetu jer nisu imali nikada ljude iz struke u svojim redovima.Šaf je sada samo balast našem gradu , bacaju se pare u bunar i ne nazire se svetlija budućnost.Na žalost ovo su činjenice.

Najnovije vesti