Đurđica Đorđević prelazi u tužilaštvo, imaće oko 40.000 veću platu

Đurđica Đorđević, aktuelni javni pravobranilac Grada Vranja, predložena je od Državnog veća tužilaca (DVT) za zamenika tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT) u Vranju.

Državno veće tužilaca donelo je ovu odluku na sednici održanoj 31. januara, ali će krajnju reč o ovom predlogu dati Skupština Srbije.

U 99 odsto slučajeva ta odluka Skupštine je formalnost, tako da će Đorđević gotovo sigurno uskoro preći na rad u OJT Vranje.

Novo radno mesto doneće Đorđevićevoj, osim nešto drugačijeg opisa posla, i znatno veću mesečnu zaradu.

Sada kao javni pravobranilac, prema podacima iz imovinske karte predate Agenciji za sprečavanje korupcije, ona ima neto platu od 85.486 dinara, dok se mesečna primanja zamenika tužioca u OJT kreću oko 125.000 dinara (osnovna plata plus dežurstva).

Đorđević je bila među 10 kandidata rangiranih za popunu jednog mesta u OJT u Vranju, koje prvenstveno ima potrebe da angažovanjem novog zamenika pokrije svoje potrebe za područje Bujanovca.

Sedmoro sa liste dobilo je maksimalnu "peticu", a troje "četvorku".

Uz nju su maksimalno bili ocenjeni Srđan Bekčić i Ivan Vukašinović (tužilački pomoćnici u VJT u Beogradu), Maša Dedeić (sudijski pomoćnik u Prvom osnovnom sudu u Beogradu), Fisnik Isljami (Pravosudna akademija), Marija Stojiljković (javnobeležnički saradnik iz Niša) i Jovan Stošić (savetnik u Odeljenju za urbanizam Gradske uprave Vranja),

"Četvorke" su na rangiranju dobili Irina Gajić Mihajlović (advokatica iz Čačka), Driton Redžepi (diplomirani pravnik) i Marko Tričković (gradski ombudsman grada Vranja).

Pravobranilaštvo i tužilaštvo

Gradsko javno pravobranilaštvo, organ u kome Đurđica Đorđević još uvek radi, pruža pravnu zaštitu pred sudovima i drugim državnim organima u vezi sa imovinskim pravima i interesima Grada Vranja i organa finasiranih iz gradskog budžeta. Javno tužilaštvo, pak, samostalni je državni organ koji je po zakonu nadležan da goni učinioce krivičnih i drugih kažnjivih dela i da preduzima mere za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. Osnovno ovlašćenje javnih tužilaca je gonjenje učinilaca krivičnih dela za koja je propisano da se gone po službenoj dužnosti. Osnovni javni tužilac postupa pred osnovnim sudom, viši javni tužilac pred višim i apelacioni pred apelacionim sudom.

Đorđević je ranije, pre nego što je izabrana za gradskog javnog pravobranioca, jedno vreme radila u pravosuđu kao stručni saradnik, i to baš u Osnovnom javnom tužilaštvu.

Predlogom kandidata za tzv. prvi izbor za zamenika javnog tužioca predloženi su, osim za vranjsko, i kandidati za tužilaštva u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Mionici, Velikoj Plani, Smederevu, Leskovcu i još nekoliko srpskih gradova.

Procedura

Podsećanja radi, izbor javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca oglašava Državno veće tužilaca (DVT) u Službenom glasniku RS ili sredstvima javnog informisanja. Prijave se u zakonskom roku (15 dana) podnose DVT. Uz prijave se podnose dokazi o ispunjenju uslova za izbor, ukoliko se već ne nalaze u javnom tužilaštvu. DVT pribavlja podatke i mišljenja o stručnosti, osposobljenosti u radu i dostojnosti kandidata. Podaci i mišljenja pribavljaju se od organa i organizacija u kojima je kandidat radio u pravnoj struci. Pre donošenja odluke o izboru DVT obavlja razgovor sa prijavljenim kandidatom. Pri predlaganju i izboru kandidata za javnotužilačku funkciju DVT sastavlja rang listu kandidata na osnovu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata, a prema kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti koje propisuje DVT, u skladu sa zakonom. Stručnost podrazumeva posedovanje teorijskog i praktičkog znanja potrebnog za obavljanje javnotužilačke funkcije. Osposobljenost podrazumeva veštine koje omogućavaju efikasnu primenu specifičnih pravničkih znanja u rešavanju javnotužilačkih predmeta. Dostojnost podrazumeva moralne osobine koje javni tužilac, odnosno zamenik javnog tužioca treba da poseduje i ponašanje u skladu sa tim osobinama. Moralne osobine su: poštenje, savesnost, pravičnost, dostojanstvenost, istrajnost i uzornost, a ponašanje u skladu sa tim osobinama podrazumeva čuvanje ugleda javnog tužilaštva u službi i izvan nje, svest o društvenoj odgovornosti, održavanje samostalnosti i nepristrasnosti, pouzdanosti i dostojanstva u službi i izvan nje i preuzimanje odgovornosti za unutrašnju organizaciju i pozitivnu sliku o javnom tužilaštvu u javnosti. Državno veće tužilaca obrazlaže predlog i odluku o izboru kandidata za javnotužilačku funkciju.

Komentari

Tata sudija, bata advokat, a ona tuzilac. Ovo ima u Kolumbiju, Obalu Slonovace, Cad, Nigeriju, Keniju, S.Koreju. Rezultati referenduma su vidljivi..

Najnovije vesti