Čvršći pobratimski odnosi Trikale i Vranja

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić priredio je u sredu prijem za zamenika predsednika opštine Trikala u Grčkoj Iliasa Papanikolaua, koji sa saradnicima boravi u Vranju.

Antić je podsetio da je Trikala treći grad – pobratim sa kojim je Vranje uspostavilo saradnju.

- Vezuju nas brojne veze, ne samo verske i kulturne, već i ljudske.

Iskreno verujem da ćemo nastaviti započetu saradnju u svim oblastima - rekao je Antić.

Ilias Papanikolau kazao je da ga raduje što je ponovo među bratskim narodom, dodajući da se kao neko ko je studirao u Srbiji oseća "kao kod kuće".

On je rekao da će sa Vranjem biti nastavljeni razgovori, ne samo u oblasti razvoja informacionih sistema, već i u oblasti turizma, jer je, kako je dodao, Trikala grad sa najvećim brojem turista u Grčkoj, u grupi kontinentalnih gradova.

Prijemu su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Slavoljub Stojmenović i Saša Pešić, a u grčkoj delegaciji su i predstavnici Internacionalne policijske asocijacije (IPA).

Dva grada potpisali su Povelju o bratimljenju u martu 2012. godine u Vranju.

Trikala je upravno sedište prefekture Trikala, u okviru periferije Tesalije u središnjem delu Grčke. Grad Trikala nalazi se u zapadnom delu Tesalijske ravnice, na reci Liteos. Zapadno od grada uzdiže se masiv Pinda. Nadmorska visina grada je 115 metara. Klima u Trikali je izmenjena varijanta sredozemne klime, za koju su osobene izuzetno žarna leta i hladnije zime, sa ne baš tako retkim snegom. Prvi podaci o području Trikale vežu se za naselje „Trika“ iz vreme Homera. Po legendi, ovde su rođena tri argonauta, a možda i boga medicine Asklepija. Ovo se pretpostavlja po položaju drevne građevine Asklepiona (lečilišnog mesta), najstarijeg u Grčkoj, a čiji su ostaci nađeni u središnjem delu današnje Trikale.
Kasnije gradom vladaju antička Makedonija i Rim, a u srednjem veku grad je bio najviše u okviru Vizantije, kratko pod Bugarskom i Srbijom, da bi u 15. veku grad pao pod otomansku vlast. Pod Turcima Trikala ostaje sledeća četiri veka. Grad pripada savremenoj Grčkoj 1881. godine. Trikala ima oko 52.000 stanovnika i treći je po veličini grad Tesalije. Stanovništvo su uglavnom etnički Grci. Trikala je privredni centar, poljoprivredno orijentisanog regiona u kome se nalazi. U okolini postoji veliki broj malih preduzeća koji se bave proizvodnjom duvana, voća, povrća i pamuka, a, u vezi sa tim, u gradu dominira prehrambena industrija.

Izvor: Wikipedia

Najnovije vesti