Čomić: Srbija napredovala u oblasti vladavine prava

"Izveštaj Evropske komisije pokazao je nedvosmisleno da je Srbija napredovala u oblasti vladavine prava, za to su dobrim delom zaslužne upravo lokalne samouprave", izjavila je u ponedeljak u Vranju Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Nova poseta ministarke, koja je na jugu boravila i pre par meseci, usledila je u okviru nove kampanje obilazaka okruga, koja se odvija pod radnim nazivom "Dogovor o konceptima razvoja".

"Cilj novih poseta je da zajedno analiziramo izveštaj Evropske komisije, kao i da ustanovimo da li je došlo do napretka u određenim oblastima nakon naših prethodnih poseta.

Takođe i da popravimo ono što nije dobro u svim okruzima u Srbiji.

Sada razgovaramo o dve osnovne teme za budućnost - o Strategiji ljudskih prava u Srbiji i o održivom razvoju.

Mi smo alat za sve one u svim lokalnim samoupravama koji žele da razgovaraju, da se dogovorimo kako će Srbija da izgleda 2030. godine.

Takođe, treba da znamo zašto je važno da Srbija ima Strategiju ljudskih prava", kazala je Čomić u Vranju gde je boravila sa svojim timom iz ministarstva.

Prvi put je ovaj tim posetio upravne okruge u Srbiji u periodu od januara do juna ove godine.

Tada je dogovorena primena Zakona o planskom sistemu i ukazano na činjenicu da bi sve odluke na lokalnom nivou trebalo da se donose tako da svi budu uključeni.

"I oni koji su imenovani i izabrani, kao i civilno društvo, udruženja i svi oni koji su zainteresovani za razvoj zajednice.

Na osnovu ovih poseta sačinjen je izveštaj koji prikazuje 'stanje na terenu', kako iz oblasti za koju je zaduženo ministarstvo, tako i za sve druge važne teme", rekla je Čomić.

U ime gradskog rukovodstva goste je pozdravila zamenica gradonačelnika Zorica Jović, koja je izrazila nadu da će i ovaj neposredni kontakt sa ljudima na lokalu, predstavnicima udruženja i manjinskih zajednica dati željene rezultate.

Najnovije vesti