Četvrt veka postojanja Likovne radionice: U sredu otvaranje izložbe polaznika

Izložba povodom 25 godina postojanja Likovne radionice u Vranju biće otvorena u sredu 20. aprila u prostorijama matične ustanove, Galerije Narodnog univerziteta u Vranju.

Svoje radove izložiće polaznici radionice, jedne od najznačajnijih baza kulture u gradu koja radi u sklopu javne ustanove Narodni univerzitet, pod voditeljstvom akademske slikarke Vesne Marinković Stanković.

Za četvrt veka kroz radionicu je prošlo stotine i stotine dece, najvećim delom iz Vranja, ali i iz okoline.

Veliki broj njih je pod okriljem radionice pripremljen za prijemni ispit i upisao je i završio srednju umetničku školu ili neki od umetničkih fakulteta.

Jedinu pauzu u radu, zbog nemogućnosti fizičkog dolaska na časove, Likovna radionica pravila je u vreme pandemije koronavirusa, ali su oni koji je vode, kao i polaznici, taj period premostili izlaganjem svojih radova onlajn, preko ideje inicirane pod radnim nazivom Umetnošću protiv dosade.

U januaru ove godine otvorena je u Galeriji NU tradicionalna izložba radova polaznika Likovne radionice i učenika osnovnih i srednjih škola pod nazivom Bez prošlosti nema budućnosti i time održan kontinuitet davno uspostavljene prakse.

Treba podsetiti da je Likovna radionica ponos Narodnog univerziteta i jedan od zaštitnih znakova Vranja.

Osnovana je 1996. godine, a njen rad inicirali su i koncept osmislili diplomirani slikar Vesna Marinković Stanković i diplomirani dizajner Goran Stanković.

Vesna je na petogodišnjicu rada Likovne radionice objavila monografiju o radionici.

U najtežim danima ove svojevrsne umetničke škole, u kojoj od prvog dana vladaju pravi "porodični odnosi", kada joj je pretilo gašenje 1997. godine, pod svoje okrilje prigrlio je Narodni univerzitet.

Najznačajnija misija tokom godina njenog postojanja je pripremanje polaznika za polaganje prijemnih ispita za srednje umetničke škole i fakultete.

Izložba radova polaznika, zakazana za sredu u Galeriji NU, biće otvorena u 19 sati.

Najnovije vesti