Četvrt veka od ubistva Ćuruvije: Tužno podsećanje na kolaps države

Vranje/Beograd - "Četvrt veka posle ubistva novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, ovo je prva godišnjica koju dočekujemo bez nade da će organizatori i izvršioci zločina biti kažnjeni", objavljeno je u četvrtak iz Fondacije Slavko Ćuruvija, na dan kada se obeležava 25 godina od ubistva poznatog novinara i urednika.

"Od danas 11. april možemo obeležavati i kao sećanje na to kako je država Srbija samu sebe ukinula, poručivši svojim građanima u februaru, kada je posle devet godina sudskog postupka doneta konačna presuda za ubistvo Ćuruvije, da svako ko kritikuje vlast može biti likvidiran, a da počinitelj, ako su u taj poduhvat umešane strukture vlasti, nikada neće biti kažnjen.

Ovaj dan će biti tužni podsetnik na kolaps države pred sopstvenim zločinačkim strukturama", saopšteno je iz fondacije.

Godišnjicu ubistva urednika i vlasnika lista Dnevni telegraf u četvrtak će obeležiti Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS).

Kolege će u podne, u Svetogorskoj 35 u Beogradu gde je Ćuruvija ubijen, zajedno sa članovima porodice, prijateljima i kolegama, položiti vence i zapaliti sveće kod spomen-obeležja.

Ubistvo Ćuruvije jedini je slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dobio sudski epilog, ali su zbog loše vođene istrage tužilaštva, ubice i dalje na slobodi, dok se o nalogodavcima nikada nije vodila istraga.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je u februaru, deset meseci pošto je presudio, da je preinačio prvostepenu presudu kojom su pripadnici Službe državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak bili osuđeni na kazne zatvora zbog ubistva Ćuruvije i pravosnažno ih oslobodio.

Suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je 2015. godine.

Prvostepeni sud je dva puta doneo istu presudu – ukupno 100 godina zatvora za četvoricu okrivljenih, ali ih je Apelacioni sud oslobodio.

Najnovije vesti