Četvoro učenika iz Vranja prošli na republičku smotru recitatora FOTO

Zonka Milovanović, učenica 5/2 OŠ Predrag Devedžić u Vranjskoj Banji (uzrast od 5. do 8. razreda) i Ilija Stojadinović, učenik srednje Tehničke škole u Vranju, osvojili su u četvrtak prvo mesto u svojim kategorijama na Okružnoj smotri recitatora Pesniče naroda mog u Surdulici i plasirali se na republičku smotru.

Plasman na republičku smotru obezbedila je i Nađa Kovačević, učenica 4/3 OŠ Jovan Jovanović Zmaj u Vranju, koja je u uzrastu od 1. do 4. razreda, osvojila drugo mesto na okružnoj smotri.

U kategoriji od 5. do 8. razreda Lena Spasić iz OŠ Svetozar Marković u Vranju (druga sa nedavne opštinske smotre u Vranju) osvojila je treće mesto na okružnom takmičenju u Surdulici.

Osim dece iz Vranja, takmičili su se i đaci iz Surdulice, Vladičinog Hana, Bosilegrada, Trgovišta i Bujanovca.

Podsećanja radi, tradicionalna manifestacija Pesniče naroda mog prvi put je ovde organizovana 1969. godine u organizaciji Narodnog univerziteta, a pod pokroviteljstvom grada Vranja.

Ciljevi smotre, kako ističu iz NU, jesu da se kod dece "razviju osećanja za osnovne etičke i estetičke norme koje sadrži poezija, ali i kultivisanje govornog izraza, što sugestivnije iskazivanje misli i osećanja pesnika, popularisanje poezije i širenje kruga recitatora i ljubitelja poezije".

Recitatori se takmiče u tri uzrasne grupe - mlađi (od 1. do 4. razreda osnovne škole), srednji (od 5. do 8. razreda osnovne škole) i stariji uzrast (srednjoškolci).

Najnovije vesti